2012. április 11., szerda

Baltikum V/2

KÖRUTAZÁS A BALTIKUMBAN
 OROSZORSZÁG
Cárszkoje Szelo, Pavlovszk, Puskinváros
Utunk következő állomása Cárszkoje Szelo, Pavlovszk vagy Puskinváros, a cárok nyári palotája. A Katalin palotába megyünk, mely előtt a Puskin szobor kapott helyet.

Katalin az okos, művészetkedvelő cárnő. A település nevét Puskin halálának 100. évfordulóján, 1937-ben Puskinóra változtatták. Az orosz költő a palota szomszédságában levő líceumban volt diák, később pedig feleségével Nataljával itt lakott.

A Szentpétervártól 25 kilométerre fekvő település a XIX. század elején volt a cárok kedvelt lakóhelye, mert a Katalin palota szépsége messze földön egyedülálló volt. A luxus főleg I. Katalinnak köszönhető, aki megbízta Rastrellit, a már Nagy Péter idejében létező fapalota tökéletesítésével.

Kerüljünk beljebb! A termek aranyozott faburkolata, a falakon függő csodálatos festmények, a bútorok lenyűgözően csodálatosak. 114 kg tiszta aranyat használtak fel a külső kupolák és a termek belső aranyozása során!

A nagyterem, melyhez elegáns előcsarnok tartozik, 50 méteres hosszúságával és 18 méteres szélességével Európa legnagyobb és legpompásabb bálterme.

A borostyánszoba mézsárga meleg fényében a világ 8. csodája! 1709-ben I. Frigyes Vilmos porosz király számára készült, majd ő ajándékozta 1716-ban Nagy Péternek. A németek teljesen lerombolták a háborúban, és mindent elraboltak, ami mozdítható volt. Egy részlete 1997-ben bukkant fel Németországban, 2003-ban rendbe hozták.

Cár atyuskáék ilyen dúsan terített asztalnál fogyasztották el szerény elemózsiájukat, amit a szűkösen élő szegény muzsikok nem kevés munkával előteremtettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése