2010. október 7., csütörtök

Madeira III/1

MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/1)
Funchal
Sao Lorenzo erőd



Először Funchalban, a fővárosban teszünk egy városnéző sétát. Funchal a virágsziget legnagyobb városa 125 ezer lakóval. Éghajlata nagyon kellemes, fekvése pedig varázslatos. Jöjjenek el velem, és nézzünk körül a városban!





Elsétálunk a Tanácsháza előtt, ahol a parlament ülésezik. De hát miféle parlament, hiszen Madeira politikailag Portugáliához tartozik - legalábbis így tanultuk valamikor a földrajzórán. Igen ám, de tudnivaló, hogy Madeira autonómiát élvez! Bár a leglényegesebb döntéseket Portugáliában hozzák, melyek betartását és az önkormányzat működését köztársasági biztos ellenőrzi. A közelben van a banknegyed, amit egy pap szobra "őriz". De mit keres itt ez az egyházi méltóság? Mindössze azt jelzi, hogy az első bankok egyházi tulajdonban voltak.





A Sao Lorenzo erődnél vagyunk. Itt rendezték be a köztársasági biztos hivatalát. Marcona katona áll a kapuban, természetesen meg sem rezzen az idegenek láttán. Az épület nem látogatható. Félelem nélkül ólálkodunk az erőd előtt. Annakidején a francia kalózok sem rettentek vissza az építménytől, és komolyabb ellenállás nélkül vették be a várost, ugyanis 1566-ban a szárazföld felől támadtak, az erőd ágyúit pedig a tenger irányába szerelték fel. Sebestyén portugál király e súlyos kudarc után tanulva az esetből olasz hadmérnökök tervei szerint a mai formájára építtette át az erődöt, majd a XVIII-XIX. században a sziget kormányzói palotájává alakították át.





A városban lépten-nyomon találkozunk virágárusokkal. Már messziről kellemes illatot áraszt a tarka virágok kavalkádja. És árusaik is jellegzetes ruhában vannak! Mindenütt egyformán. Évszázadok óta. Hogy milyen ez az öltözék? Tarka gyapjú szoknya, fehér blúz, a vállon átvetett piros kendő, és olykor a fejükön csücskös kis vidám sapkát viselnek. De hát a virágszigeten a virágárusoknak rangja van, a ranghoz pedig egyenruha dukál!





És nem akármilyen "aszfalton" közlekedik a madeirai honpolgár! Olyan kockakövekből van kirakva, mely különféle figurákat ábrázol. Így pl. boroshordókat húzó ökrös-szekeret, másutt kétárbócos karavella van kirakva és így tovább. Mész az utcán és gyönyörködhetsz a különféle művészi mesterséggel kirakott ábrákban, képekben a lábad alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése