MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VI/3a)
Santana
Santana
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhLcAiOFqX_aBOrgpYBkP6tESuK1WVVCUwdB9UUgNhynPql0SSVrvfGFdlWicMV976uMwWH1HaB-OJyESKlH4GD_jN9nQrMl3OLGw9ek_x2zk55O07xuJnFUxq-xhUYSJuKVU98g3FLJAV/s320/madeira087.jpg)
Ribeiro Frioban már meleg holmikat, ponchókat, gyapjú pulóvereket is árusítanak a kereskedők. Itt van a híres Állami Pisztrángnevelő Intézmény. Sétáljunk le a medencékhez! Előbb azonban betérünk egy vendéglőbe. És mit kapunk? Az itt nagyon kedvelt espedát, vagyis a kardhalat, melynek tésztabundában kirántott filéje sült banánnal Madeira különlegességének számít.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD2MoRKs0z20WWR8BwWKKowahMgLmaOml_swGiKLtEU7yACOqrLcPX5Nuf0WIXgZoJpIiRVg6ZbRJanDwGEXPi-lZzItde8RrExh_l-evVWuU8CZMt892Idy1n9sgw6JGY7TNTWhodqI-h/s320/madeira088.jpg)
A Pisztrángnevelőben a vezető barátságosan fogad. A kardhal fogásáról elmondja, hogy a halászok az éj leple alatt néhány km-re hajóznak ki a parttól és itt vetik ki irgalmatlanul hosszú, akár kilométernyi halászzsinórjukat. A kardhal ugyanis 2000 méter mélységben él a tengerben, de éjszakánként 600 méterre is feljön. Így reggelre akár száznál is több halat felhúzhatnak. Csaliként tintahalat vagy makrélát használnak. A kis (ismeretterjesztő) kitérő után nézzünk szét az Üzemben!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdXT1Kza9rQ52Hy1svov8SXi45Scg1GGk-gPL0fXPnxhnqy1e4HcHWhfq5Bhqc6ddB53DoRWv_y1rkF5RBoRj47ZqjhsX7zV7rEbHiMxS80rLZMmUtGzI1u2ZiKvOa5F0irzLkkrJsSZ6I/s320/madeira089.jpg)
A tenyészmedencében vígan cikáznak a kishalak...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHiuGJaHQjHHwgQ8H6i-g6yr2w97oyj709ZWXcw6js6q351GQMYAq2dQdBq_-KZqWQqxCsCpCHzujEjAKJkVYyY9R5gJ04XcUmybHTB3vwV-NOwPTzEqBRQVmzGqJYh99IpZOqZmtJ68aK/s320/madeira090.jpg)
Santanában, az 5 ezer lakosú településen vagyunk. Hogy mennyire szeretik a virágokat arra jellemző, hogy a városháza udvara is egy valóságos kis botanikus kert - milliónyi virággal...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése