MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (V/2)
A levadas
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjS2q2_1UdFJefbLO7OR8VbiZvmc5Va_oUer_UeBXJQXRf1n1Dd-yueIbk4TmhnhIXwpvxj_RQquTur-e2BkfigJhUDefMGBAHQJCOPi9miYy8-lkgUXRDYvH9wBoRUChDdDH2TSiDkVXGu/s320/madeira057.jpg)
És íme egy fogadó az őserdő közepén. De ezúttal azért állunk meg, mert itt mérik - a szóbeszéd szerint - a legeredetibb madeira tüze italt, a speciálisan turmixolt cukornád-pálinkát. A lepárlás után mézzel és citromlével turmixolva frissen kell inni. Szégyellem magam, de nekem nem nagyon ízlett, ellenben a nejem jóízűen fogyasztotta - az enyémet is.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtotgADVWQsiVeZnETTub4ZyWJFLUeGOAea0jwR-I04Ta88aFZRm7BZqXWrNA3vQ1zyDjibMotI29KWRTNdZH-ZWdk0ZRwfsgQvTmePkmx3g9SHWYD2bv__HXNQ4OYobDNvIR9G3Jrtf8x/s320/madeira058.jpg)
A madeirai csatornahálózat a levadas, a világon egyedülálló. Az öntözésre szánt friss forrásvizet gyakran sok kilométer távolságból nyílt csatornákon vezetik a gondozott földekre. A főcsatornától a gondosan megművelt földekre. A főcsatornától a teraszos földekig vezető mellékágakkal együtt a teljes hálózat hossza 5000 km. Az első csatornákat még a mór rabszolgák építették a XV. századi cukorültetvényekre, mert az édes nádcsövek rengeteg vizet igényeltek. A kis csatornák, melyek kilométer-hosszan kanyarognak mindenütt az utak mentén, gyakran bazaltsziklába vájva futnak, és gondosan karbantartják azokat.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjNP6HWQ7NjAMF8ASvujPB-k3WmkSZ3heaXEkwwuYLh7GaNreWkC0wOgOjFvnMdC5W2yj_m-LZXe8MhkqFD0cxEnt7vs5hCjx-ohQmkbZi8DMJ_WmDmMvTt883km4g591nvNoKrtY1Gpps/s320/madeira059.jpg)
Ezek a csatornák nagyban segítik a turistákat is, mert a magas hegyekben levő forrásokból indulnak ki, és a medrek mentén gyalogos ösvényeket is létesítettek még az őserdőben is. Sokszor mi szintén ezeken a csatornák mentén kialakított ösvényeken jártuk az őserdőt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvB7YaFxgoYo2PQYQHw9VNk_NoPs-8g3kYyjH9_Zd7-Yx2edcUud9g-M_sXmLheoJ0GevnkahkUpEB1QYVssScV2B8yXIUV5xAPpS1fdG7hAaguZ369IQgQ9iyPNMLWRbH77OIZlftfpPX/s320/madeira061.jpg)
Életemben most voltam először forgó étteremben. Miközben étkeztünk, az étterem lassan forgott, és a környező tenger csodás panorámája tárult elénk más és más aspektusból. Itt lehetett kérni a nemzeti ételüket, az espedatát is. A marhahúst nyílt tüzön sütik, majd a mennyezetről az asztalra lógatják, és a vendég vág belőle tetszés szerint. Volt, aki degeszre ette magát a csoportunkból, én azonban nem szeretem a marhahúst.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése