2010. október 15., péntek

Madeira V/3

MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (V/3)
Botanikus kert




Látogatást teszünk a világ csodájának számító botanikus kertbe, amit eredetileg a skót Reid család létesített az egykori rezidenciáján. A pompás orchideák mellett rengeteg trópusi és szubtrópusi növény, virág látványa kápráztatott el bennünket, miközben élveztük bódítóan nagyszerű illatukat.




A szökőkutak, tavacskák, madárröptetők között sétálgatva elfáradtunk. Most már kényelmesen élvezzük a pompás tollazatú, a világ minden tájáról idegyűjtött és tovább tenyésztett sokféle szárnyas csivitelését, miközben nem tudunk betelni a már általam oly sokszor említett ezernyi virág bódító illatával és látáványával.





Különös látványt nyújtottak a különböző állatfigurákat, jelenségeket vagy mértani alakzatokat formázó virágágyások.





Elképzeljük a szökőkutak-tavacskák-madárröptetők között sétálgatva, hogy milyen nagyszerűen tölthették el itt az időt a tulajdonos lédik és barátnőik...





Az egyik kertrészben Madeira endemikus növényei, a másikban haszonnövények és -fák, ismét másutt a trópusokról idehozott élő zöldekben gyönyörködhettünk.





Úgy alakították ki a kertet, hogy minden évszakban lehessen a virágjukat bontó és többnyire illatozó kerti növényeket élvezni. Például tavasszal az azéliák illatoznak, a forró nyárban ezernyi klivia ragyog, de a fokföldi és ázsiai páfránypálmák - cikászok - szinte valamennyi faja is megtalálható.





Egyetlen percig sem lehet unatkozni! A fák alatt mesterséges barlangokat képeztek ki, melyekbe ha bemész, mindenféle furcsa kőfaragványokkal találkozol. Másutt csempeképek, kínai vázák, művészien kifaragott márványoszlopok keltik fel csodálkozó figyelmünket. Különösen sokan tolongunk a papagájok háza előtt, ahol a látogatók füttyeit, szavait kiválóan utánozza egyik-másik papagáj - a közönség nagy derültségére.





Elhagyjuk a botanikus kertet - mely életreszóló élményt nyújtott - és egy búcsúpillantást vetünk a tengernyi élményt nyújtott fővárosra, Funchalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése