2010. október 19., kedd

Madeira VI/1

MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VI/1)
Camacha




Utunk következő állomása egy kosárfonó üzem. A profi munka közben nem zavartatja magát, nem áll meg egy pillanatra sem - még a felvétel kedvéért sem. Madeirán nagyon fejlett a kézműipar, amint azt már a hímzőknél is láttuk. És az állam nagy fokban támogatja. A kosárfonás is nemzeti hagyomány a szigeten.





Egyébként ahol most vagyunk, Camacha, a kosárfonás központja. Ma is vannak parasztok, akik abból élnek, hogy fűbokrokat telepítenek háztáji gazdaságukba, majd a lenyesett vesszőket eladják a kosárfonóknak. Legtöbbször persze megrendelésre dolgoznak.





Ugye milyen szép termékeket állítanak elő a kosárfonók? Ők családi vállalkozásban tevékenykednek, elkészítik a figurát, majd beviszik a gyárba, ahol lakkozzák és forgalomba hozzák. A késztermék több mint a felét exportálják - főként Nagy Britanniába.





A tenger mentén haladunk tovább. Errefelé a tengerpart nagyon rideg, sziklás, sem fürdésre, sem pedig hajó- vagy csónakkikötésre nem alkalmas.





Útközben egy kilátópontnál fotószünetet tartunk. Ezúttal nem a szép tengeri kilátást örökítettem meg, hanem a nejemet... Hát van ilyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése