2010. október 31., vasárnap

Szingapúr 6.

(KÉTSZER) HÁROM NAP SZINGAPÚRBAN (6)
Utolsó nap




A városban nagyon sokat adnak a tisztaságra! Ha eldobsz egy csikket vagy akár csak egy apró papírdarabot is, 100 szingapúri dollár a büntetés! És bizony a városnak van hadserege is, mely összlétszáma 55500 fő. A várható élettartam? A férfiaknál 72, a nőknél pedig 77 év.





A városban feltűnően sok a templom! A hindu, buddhista, keresztény és kínai templomok békésen megférnek egymás mellett. A városban nincs államvallás! A vallási megoszlás: buddhista, taoista 53,9 %, muzulmán 15,4 %, felekezeten kívüli 14,5 %, keresztény 12,6 %, hindu 3,6 %.





Az utolsó nap egy kis bárkába szállunk és körbehajózzuk a szigetet és azokat a kis szigetecskéket, melyek a városállamhoz, Szingapúrhoz tartoznak. Ezek - amint egy előbbi képen is láthattuk - erdővel dúsan benőttek, és a trópusi vegetáció őserdei párás leheletét sugározzák, és annak rejtelmes romantikáját sejtetik. És megelevenedik fantáziámban a történet, amit a maláj vezetőnk elmondott a felhízlalt és megsütött foglyokról. Elképzelem, hogy ezen erdők félhomályos sűrűjében élénk dobpergés és örömujjongás közepette miként is járhattak ünnepi táncot a szilaj őslakók áldozatuk körül, mielőtt lakmároztak belőle. És hogy hol is lehetett a szultán kínzókamrája, amit a Tigris Balzsam Kertben láttunk. A félhomályos őserdővel borított szigetek rejtelmes látványa felpörgeti az ember fantáziáját. Persze az is lehet, hogy mindez csak legenda... Gyorsan eliminálódik a fantázia életre hívó működésének szörnyű képtermése, amikor visszatérünk a lótó-futó, zajos, emberek sokaságától zsúfolt kikötőbe: a mai világ valóságába.





Utunk véget ért. Már hajnalban kimentünk a repülőtérre, hogy továbbutazzunk Elefántország, Thaiföld fővárosába, Bangkogba. A Szingapúrban töltött (Önöknek 2-szer) 3 nap rengeteg élményt nyújtott, ismeretet adott, és bepillantást engedett egy igen távoli, rendkívül érdekes és főként elég gazdag ország különös világába. Fárasztó volt, de megérte! Ugye tisztelt Olvasóim is így látják?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése