2010. október 6., szerda

Madeira II/2

MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (II/2)
Vila Baleira




Jöjjenek el velem a sziget fővárosába, Vila Baleirába. A Tanácsháza előtti téren a hűsítő szökőkútnál megpihenünk egy padon. Kéjesen, nagyot szippantunk a sok-sok különböző színekben pompázó virágok illatával telített levegőből. Közben élvezzük a szökőkút megnyugtató csobogását és a madarak vidám énekét - vagy ha úgy tetszik -, csacsogását, csicsergését.





Kolumbusz szobra őrzi a várost és egyben fémjelzi annak nevezetességét! Márminthogy nemcsak itt járt, de itt is lakott egy ideig. Egy kis múzeum is őrzi az emlékét.





Hát ez ugyan micsoda? Ez a templom falára került embléma a sajátosan portugál csempeművészet terméke, az azulejo. Mindenütt megtalálhatók a műremekek: a középületekben, a pályaudvarokon de még a magánházakban is.





Lesétálunk a tengerpartra. Az öreg halász vigyázza a tengert! A tengert, mely ma csendes. Aranyló, selymes, homokos partja a napozók és fürdőzők paradicsoma. Ma nyugodt és csak a fürdőzők birodalma ez a 8 km hosszan húzódó tengerpart... De ki hinné, hogy itt 20 esztendővel ezelőtt még egy nagyon forgalmas kikötő volt?





Meleg van, a nap szikrázóan süt. Jólesik a hideg mangószörp. Szinte hihetetlen, hogy - mint már említettem - két évtizede ugyancsak igen nagy forgalom volt e helyütt a tengeren és óriási nyüzsgés a parton. Matrózok és szállítómunkások jöttek-mentek, tereferéltek, hangoskodtak, zajongtak. A vizen pedig vitorlás bárkák és a XV. századi karavellák utódai suhogtak és kötöttek ki a ma már csendes parton, itt, ahol éppen üldögélek. Innen bonyolódott akkoriban a forgalom Porto Santo és Madeira között. Szállították a portosantoi égetett meszet Funchalba, onnan pedig hozták a mindennapi élethez elengedhetetlenül szükséges árukat.





És mostanság hol bonyolódik le a hajóforgalom? Ebben a nagy kikötőben, ahová mi is érkeztünk. Csak 1980-ban építették ki, és azóta az áruszállító vitorlások sorsa megpecsételődött. Ma már modern konténerhajók szállítják az árukat. A fotó a hajóról készült, mert a kikötőben már nem tudtam fényképezni, ember ember hátán tolongott. Elbúcsúzunk a kikötőtől, elbúcsúzunk a szép szigettől, visszatérünk Madeirára. Bye-bye, Porto Santo!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése