2011. április 16., szombat

Ecuador III/1

UTAZZUNK AZ EGYENLÍTŐHÖZ!
Gazdasági kincsek
És milyen a mezőgazdaság? Az aktív népesség 56 százaléka a mezőgazdaságban, 17 százaléka az iparban és építőiparban, 20 százaléka a szolgáltató ágazatokban dolgozik. A nagybirtokrendszer itt sokkal elterjedtebb mint más dél-amerikai országokban. A tulajdonosok 1 százalékát kitevő nagybirtokosoké a megművelt föld 40 százaléka.

1971-ben 1,9 millió szarvasmarhát, 2,7 millió sertést, 240 ezer lovat és 2,5 millió juhot tartottak. A bruttó ipari termék felét az élelmiszeripar adja.

Állítólag ezen a farmon tenyésztik a tengerimalacokat, melyek az ecuadoriaknak nagyon kedvenc csemegéjük. Az utcai lacikonyhák kínálatából a frissen sültek között a ropogósra sült tengerimalac sohasem hiányozhat.

Imitt-amott látunk igazán szépen művelt földeket és gazdagabb farmerportákat is. Fontosabb mezőgazdasági exportcikkei a banán, a kávé és a kakaó.

A hegyek gyomra számos értékes ásványi kincset rejt, nevezetesen aranyat, ezüstöt és rezet - ezeket azonban csak kismértékben aknázzák ki. Az utóbbi években gazdag olajlelőhelyeket tártak fel.

1973-ban a latin-amerikai olajexportáló országok között a második helyre került. Az olaj kitermelésére, feldolgozására és külföldi értékesítésére állami vállalat alakult.

Az otavaló indiánok - Ecuador indiánjai között - egy elit művészeti réteget képeznek. Különösen a gyapjú- és bőráru készítése terén tettek szert nagy gyakorlatra. Vannak, akik családi vállalkozásban dolgoznak, mások kisebb-nagyobb kézműves műhelyeket tartanak fenn. Áruik messze földön híresek. Azokat nemcsak Dél-Amerikában, de akár az USÁ-ban is szívesen vásárolják.

Különösen nagy sikere volt a szőnyegárusoknak. Szebbnél szebb szőnyegek között lehet választani. Igazán gyönyörűek voltak - és számunkra is megfizethető áron!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése