2011. április 30., szombat

Hongkong III/4

HONGKONG A TÁVOL-KELET PÉNZESZSÁKJA
Az Óceán park
Az Óceán parkba megyünk. Hogy mi is ez? Egy szórakoztató központ, ahol egy gyenge delfinshow, körhinta majd csónakázás szórakoztatja a látogatót. Ezekkel az ósdi mozsarakkal próbálták a kínaiak védeni a szigetet a hatalmas angol hajóhaddal szemben.

Már a bejáratnál üdvözölnek a delfinek. Amíg körülnézünk a szórakoztató kombinátban, röviden essen szó Hongkongról!
Ki is az államfő? Az angol királynő! Igaz, hogy az uralkodó, II. Erzsébet mindössze egyetlen alkalommal tisztelte meg látogatásával a gyöngyszigetét, 1975-ben. A hivatalokban és a bélyegeken is az ő képe díszeleg. 
És ki látja el az adminisztratív teendőket? A kormányzó! Persze ő minden ügyben konzultál a 15 tagú helybeliekből álló Végrehajtó Tanáccsal.

A II. világháború alatt a japán megszállást Hongkong sem kerülte el, majd 1945-ben állították vissza az angol uralmat. Hongkong és Kína között mostanság igen jó a kapcsolat. Nemcsak az ivóvíz jó része és az élelem jön onnan, de számos vállalat kínai tulajdonban van.

Hongkong Kína legértékesebb devizatartaléka. Az itteni vállalatainak tiszta haszna eléri évente a 100 millió dollárt. Vajon mennyi hasznot hoznak Kínának a Hongkongon át lebonyolított üzletek? Már 1978-ban 2,8 milliárd dollárt biztosítottak számára. Panaszkodnak, hogy igen nagy a menekültáradat. Valóban igen sok kínai menekül a városállamba, naponta 1000 vietnami menekült is érkezik manapság is. Sok-sok eszes, művelt ember koncentrálódik a városállamba, ugyanis igen magas az értelmiségi réteg bevándorlása! Ezek egyrészt Kínából, a kommunisták elől menekültek, másrészt még előbb a japánok elől. Amikor Kínában győzött a kommün, 75 ezer főleg értelmiségi kínai érkezett ide.

Nyaktörő csónakázásra indulunk. Csónakunk nagy magasságból, merőlegesen bukik alá a vízben! Hajmeresztő élmény! Előbb fel a magasba, aztán zuhanás a mélybe...

A csónakok sorjázva indulnak és érkeznek.

Természetesen csurom vizesek lettünk a 34 fokos hőségben. Ennek a csónakázásnak a rémségeit ki kell heverni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése