2011. április 28., csütörtök

Hongkong III/2

HONGKONG A TÁVOL-KELET PÉNZESZSÁKJA
Az úszó vendéglő




Megkérdezzük, hogy mennyi is az átlagkereset.
- 6-7 ezer dollár, ugyanakkor egy kisebb lakás havi bére egyezer. Az orvos és mérnök fizetése itt is magasabb, 20-40 ezer dollár között mozog.
Halljuk,hogy 1997. július 1-jén átveszik Hongkongot a kínai kommunisták!? Bizonytalanul intenek igent, ugyanakkor elmondják, hogy az ünnepségre már most, 5 évvel előbb lefoglalták az összes szállodai szobát. Lehet, hogy vége lesz sokak számára a fényűzésnek? Ki tudja... Egy biztos, jelenleg 20 ezer angol katona van a szigetországban, de Kína már bejelentette, hogy a hatalomátvétel után 100 ezer katonát kíván itt állomásoztatni.





Bizony a nagyon gazdag kínaiak már megkezdték az emigrációt és vagyonuk átmentését, de szinte minden hongkongi félelemmel várja ezt a napot. Közeledünk az úszó vendéglő felé...





Megérkezünk a hatalmas, díszes étteremhez, ahol ebédet kapunk...





Kínai sárkány köszönt a bejáratnál. Elmondják, hogy az élelem 90 százalékát és az ivóvizet is Kínából importálják. A falakról mindenütt az egzotikus Kína néz felénk! Hongkongban 8000 étterem van. Olcsó és változtatos a menü. Az ittlakók többnyire házon kívül: az éttermekben vagy az utcai büfékben étkeznek.





Forgatható a 20 fogásos asztal. Az étkek fantasztikusan ízletesek, de mindenből csak egy keveset tudunk fogyasztani.





A vízparton hatalmas toronyházak, bennük sok-sok üzem és megannyi pénzintézet. A hongkongi bankok és kereskedőházak fiókjai az egész Távol-Keletet behálózzák. Odafent pedig a milliomosok palotái, melyekben úszómedencét de még játszóteret is beépítettek. És alant himbálóznak a nincstelen halászok, a dzsunkalakók szegényes bárkái...





A jóllakottság megelégedettségével hagyjuk el a híres és óriási méretű "étkeztető kombinátot", a Jumbo Restaurantot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése