2011. április 2., szombat

Kolumbia III/5b

KOLUMBIA
 Térjünk vissza a várba!




Miután Kartagénát többször is megzsarolták a kalózok, a spanyol király megbízta a legtehetségesebb építészeit, hogy tervezzenek-kivitelezzenek e tengerparton egy bevehetetlen erődöt, mely a várost is meg a kikötőt is képes lesz megvédeni a támadásokkal szemben. Száz esztendeig épült a vár mintegy 1000 négyzetkilométernyi területen olyan pozícióban, hogy úgy a tenger mint a szárazföld felől képes legyen megvédeni a várost. A vár alatt komoly, még ma is ép kazamatarendszer épült. Hosszú és többfolyosós alagút-rendszer, melyben könnyen el lehet tévedni. A várnak a legerősebb ostromot 1741-ben kellett kiállnia, amikor a nagytekintélyű Vermon admirális 200 angol csatahajóval és 15 ezer katonával érkezett annak elfoglalására. Erről az ostromról az előbbiekben már olvashattunk.





Bizony akkortájt éppen a Karib-tengerben hemzsegett a legtöbb feketezászlós kalózhajó, sőt olykor flottába is szerveződtek. Amíg nem épült meg az erőd, a kalózok Kartagénát is több ízben kifosztották. A sokat látott ágyút és a megmaradt muníciót gondosan őrzi az utókor.





Az erőd meglátogatása után bemegyünk a vármúzeumba, ahol fából faragott vagy kőből formált maketteken megjelennek az egykori hős várvédők. Emlékbe meg is vásárolhatók.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése