2011. április 5., kedd

Makaó 1.

TÖLTSÖN VELEM 3 NAPOT MAKAÓBAN!
A kaszinók, szerencsejátékok, kábítószer-kereskedelem és prostítúció egyik világcentrumában...




Az Úr 1992. esztendejében egy igen hosszú és kényelmetlen repülőút után a hongkongi repülőtéren szállt le a gépünk. Makaóba, ebbe a kis portugál enklávéba hajóval folytatjuk az utunkat. Hol fekszik Makaó (Macau)? Kína déli partján tengeri úton Hongkongtól 64 km-re. Lakossága 500.000 fő, zöme a 6,5 négyzetkilométer kiterjedésű félszigeten zsúfolódik össze. Makaó a világ egyik legrégibb európai gyarmata. Portugál birtok. 





A hongkongi kikötőben hajóra szállunk. Irány Makaó! A kikötőben óriási a nyüzsgés, fülsiketítő a szűnni nem akaró autótülkölés, a naszádok sípolása, a hatalmas óceánjárók szirénázása, az embertömeg zsivajgása, tülekedése közepette keressük meg az induló járatunkat.




A mi hajónk a kikötő egy csendesebb zugában már indulásra várt. A néhány órás hajóút nagyon kellemes volt. A végtelen víztömeg felszíne csillogott a napfényben, csak úgy nyüzsögtek rajta a szirtek, szirtecskék.





Volt csupasz, volt elvadult... A többi ismét bozótos, őserdős vagy dúsvirágú... Még a partjaikat dallamosan verdeső hullámok is - mintha mindegyiknek más és más tajtékot és másképp szóló muzsikát vittek volna. Ezért azután a táj is szempillantásnyi szünet nélkül folyton változott. Úgy látszott, hogy minden mozog, és minden eleven ezen a színpadon. Az elbűvölő hajókázás után, a végtelen sok apró sziget és számtalan bárka között vidám napfényben várt ránk az izgalmas, regényekből már jól ismert Makaó, mely ifjúkoromban e könyvek olvasása során ugyancsak izgatta a fantáziámat. Végre megjelent a teljes valóságában!





Néhány óra hajókázás, és máris feltűnt a város. És hogyan lett Makaó portugál gyarmattá? Négy évszázaddal ezelőtt adományozta a portugáloknak a Kínai Mennyei Birodalom felett akkoriban uralkodó Ég Fia, a kínai császár. 
- És vajon ingyen adományozta? - szegezzük kínai vezetőnknek a kérdést.
- Szó sincs róla! - válaszolja. Jutalomként adta azért, mert a portugálok megsemmisítették az öbölben és a szigetcsoportjain garázdálkodó kalózokat. Az igazság az, hogy a portugálok már a XVI. század elején kereskedelmi kapcsolatba léptek Kínával, és 1557-ben - az európaiak közül elsőként - állandó telepet létesítettek e helyütt.





Bérbe vették Makaót, mely a XIX. századig az európai-kínai-japán kereskedelem gyújtópontja maradt. A XIX. század közepén az angolok hongkongi megjelenésével Makaó hanyatlásnak indult, a kereskedők zöme Hongkongba települt át. Az 1887-es kínai-portugál szerződés Makaót Portugália gyarmatának ismerte el. 1961-ben pedig Portugália tengerentúli területévé nyilvánították.





1974-ben a portugál közigazgatás alatt álló kínai terület státuszát kapta. A helyi közigazgatás élén a portugál kormányzó áll. 1987-ben újabb kínai-portugál megállapodás született arról, hogy 1999. december 20-án Makaó autonómiáját megtartva visszakerül Kínához. Kína garantálja a kapitalista rendszer érvényben maradását az átadást követő 50 évre, tehát egészen 2049-ig.





Az időközben eltelt 300 esztendő alatt Makaó volt ezeken a távoli partokon idegenek számára egyetlen szabad földterület. De ugyanakkor a regényekből ismert hazárdjátékok, kábítószer-kereskedelem, a nemzhetközi bűnözés egyik világcentruma is. A luzitániai vitorlások drága áruikkal megrakva rendszeresen, szinte menetrendszerűen járták a hosszú utat Európa és a Távol-kelet között, akkoriban még megkerülve a Jóreménység fokát a portugáliai Tahó folyótól a távol-keleti Gyöngy folyóig. A tengeren át folyik a drog- és aranycsempészet is. Az aranycsempészek nagy része nőkből áll, akik a nemesfémmel megtöltött ládákat a szigetvilág valamely elhagyottabb részén rakják ki. 






A hivatalos nyelv a portugál, a lakosság túlnyomó többsége azonban - beleértve a nagyszámú menekülteket is - kínai. Hozzátartozik két kis sziget: Taipa és Coloane. A félsziget és a szigetek belsejét dombok borítják, a környező síkok egy része a tengertől elhódított terület. A gyarmatnak folyója nincs, a vizet vagy esővízből gyűjtik, vagy Kínából importálják. A nyár meleg, csapadékos, a tél hűvös és száraz. makaó egykori monszuneredeit már régen kiirtották. Makaóban csak kevés a művelhető földterület, az egyetlen természeti erőforrást a környező tenger halgazdasága jelenti.





A gazdaság alapja Makaó szabadkikötő státusza, valamint a ruhaneműk, játékok és egyéb fogyasztási cikkek exportja. Fő ágazat a turizmus. Két útitársunk megragadva az alkalmat éppen emléktárgyakat vásárol az alkalmi árustól, akik lépten-nyomon kínálják mutatós és giccses portékáikat a turistáknak. Makaó hét kaszinója, szórakozóhelyei, történelmi emlékei, s nem utolsósorban az olcsó árak évente több millió látogatót vonzanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése