2011. április 23., szombat

Hongkong II/1

HONGKONG A TÁVOL-KELET PÉNZESZSÁKJA 
Íme, a világ egyik legsűrűbben lakott városa!Az utcákon óriási tömeg hömpölyög, autó autó hátán, egymás mellett, alatt és felett pedig üzletek és kirakatok sokasága... A hatalmas kínai transzparensek nemcsak az épületeket lepik be, de az utcákat is áthidalják. Mindenütt sárga arc, metsztett szem - az emeletes villamosokon is! Fehér embert alig látni. A lakosság 98 százaléka kínai. Mindenütt kínai és angol beszédet hallunk. Igaz, hogy a hivatalos nyelv az angol, de sokan beszélik a kantoni kínai nyelvjárást.

És hogyan mérsékelik a zsúfoltan lakott városban a töméntelen autó légszennyező hatását? Oly módon, hogy a kocsikat 5 évenként vizsgáztatni kell, és bizony igen szigorú a megméretés... 
...következésképpen csak új vagy újszerű kocsi fut az utcán. Hogy miért? Mert a legkisebb hiba esetén is olyan magas díjat kell fizetni, hogy olcsóbb a kocsi cseréje, mint a vizsgáztatás során fizetendő összeg. És mi történik a sok-sok kiszuperált de igen jó állapotú gépjárművel? Ezeket exportálják.

Az utca lármás, az emeletes villamosok is tömve. Alig kaptunk helyet, hogy felszálljunk.

Megcsap a tenger, a tengeri állatok jellemzően érdekes, különös, olykor viszolyogtató illata. A hatalmas város gyomrában vagyunk, a vásárcsarnokban. Itt mindenféle húst megvásárolhatsz.

Nincs olyan halféleség vagy olykor számunkra is ismeretlen tengeri herkentyű, amit ne lehetne kapni. Vannak, akik borzongnak a tekergő kígyóktól és polipoktól, melyeket sok vevő élő állapotban visz el.
A kínai árus mosolyogva köszönte meg a fotográfiát. Nála a hús mellé zöldséget vagy gyümölcsöt is vehet a kínai asszonyság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése