2011. május 3., kedd

Hongkong IV/2

HONGKONG A TÁVOL-KELET PÉNZESZSÁKJA
Talán egy kis ízelítő is ez a régi Hongkongból




Olivasárga, ferdeszemű férfiak sietnek az utcán hosszú selyemruhákban, puhatalpú cipőkben. Az asszonyok és leányok többnyire csinos nadrágban, kabátban, aranytűkkel koromfekete hajukban. Idézzük tovább a múltat! Az egyszerű emberekét...





Akkortájt járda nem volt, így a gyalogosforgalom is az utca közepén bonyolódott. És milyen volt néhány évtizeddel ezelőtt a városkép? Nagyokat rikkantottak a kulik, akik félmeztelenül, izzadságtól csapzottan futva húzták a kétkerekű riksájukat. Egyik kezükről kendő lóg alá, ezzel törlik verejtékes homlokukat.





A korabeli városban gyaloghintók imbolyogtak méltóságteljesen, 2 vagy 4 kuli vállán. Itt még a legnehezebb terheket is a kulik vitték bambusznád állványokon. Az egyszerűbb nép fiai azok a termetes asszonyságok is, akik fejükön hatalmas szalmakalapot viselnek, ruházatuk térdnadrág és kabát. De már akkortájt is hatalmas forgalom volt a Gyöngy folyón is. Nagy sárga madarakként billegtek ide-oda a sampák foltozott gyékényvitorláiktól hajtva. És bizony sokan ezeken laktak!





Amint a mi csónakunkban is, már akkor is erőteljes kínai asszonyok álltak az evezőknél vagy a kormánynál térdnadrágban. Akkoriban a fedélzeten gyermekek és kutyák, disznók és tyúkok szaladgáltak nagy összevisszaságban - amint kísérőnk meséli. Ez volt a szállítóeszköz a vizen. Ami a riksa és a gyaloghintó a szárazföldön, az a sampa a víziforgalomban. A kisebb utakat így bonyolították, ugyancsak a teherszállítást is. Mindezt szemtanú írta 60 esztendővel ezelőtt. És mekkorát változott azóta a kép!





Naplemente után a sötétség beálltával csodálatos a hongkongi látkép. Milliónyi zöld-fehér-sárga-kék meg ki tudja hányféle színben villognak a kínai és latinbetűs giga méretű fényreklámok. Köröskörül pedig a hegyek fekete körvonala rajzolódik bele élesen a viágosabb égbolt hátterébe. A luxusmód kivilágított belvárosi éjszaka verőfényben ragyog: az utcák kígyózó vonala megannyi neonszalag, a házak élénk fényforrások, a paloták pedig mint a mesebeli várak ragyognak szemünk látóterében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése