2011. május 21., szombat

Jordánia II/1

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN
Vezetőnk római és bizánci emlékekhez kalauzol




Amman városnak viharos története volt: uralták az asszírok, babilóniak, perzsák, görögök és rómaiak.





Krisztus előtt a 3. században, amikor Ptolemaiosz Philadelphosz elfoglalta, szinte teljesen átépítette. Tiszteletére sokáig Philadelphiának nevezték. Krisztus előtt 63-ban, amikor római uralom alatt állott, csatlakozott a szabad városok Decapolis néven ismert szövetségéhez. Az itt látható római romok az ammonita építményekre épültek rá.





A citadella szívében vagyunk, és a Herkules templom maradványait látjuk. Ez volt az Akropolisz, a város kultikus központja. 10 méter magas oszlopsor szegélyezi a hajdan volt nagyváros főutcáját, a Cardo maximust. A város a hegyek közé épült, és hosszú lépcsősor vezetett fel a várba.





A különböző periódusokban ammoniták, rómaiak, bizánciak többsoros rétegben építkeztek. Csaknem 400 évig volt római uralom alatt, majd 330-630-ig a bizánci korszak következett.





A Herkules templomot többször földrengés, majd tűzvész pusztította. No meg az emberek, akik újabb építkezéshez innen vitték az építőanyagot.





A bizánci periódus alatt épült a nagyszerű bazilika romjai, maradványai láthatók. A bazilika az 5. századból való, ami a legkorábbi ókeresztény templom volt. A bizánci kor legnagyobb templomát csodálatos mozaikok díszítették, a nagyszerű korintoszi oszlopfők szerencsére épen maradtak, azokban ma is gyönyörködhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése