2011. május 23., hétfő

Jordánia II/3

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN
Letekintünk, bekukkantunk, benézünk...




Ha letekintünk a városra, a kocka alakú, jellegzetes házak tömegében előtűnik a római amfiteátrum, a színház. Akkortájt minden római városnak volt színháza, a rangosabbaknak kettő is.





Eza színház Kr. u. a második században épült. Abban az időben nem volt hangszóró, tehát igen gondosan figyelni kellett a színház akusztikájára. Annak idején 6 ezer ember számára volt hely, és bizony mindenkinek minden jól kellett hallani. A polgároknak nagy igénye volt a színház, a színházlátogatás. Csaknem mindig telt ház előtt folytak az előadások. Ezt a színházat éppen a megfelelő hangzási viszonyok érdekében a Jébel-hegy aljából faragták ki félkörívesen. Jelenleg 10 ezer néző fér el a színházban, ahol manapság is szerveznek programokat. 





Bekukkantunk egy tipikusan arab vendéglőbe. Itt még nincsernek berendezkedven az idegenforgalomra, az étlapon csak arab írást látunk, az árakat sem tudjuk kiolvasni számjegyeik olvasásakor. Így járunk az üzletek kirakatiban elhelyezett árakkal is.





Csak a cégtáblán látunk angol szót is. Az asztaloknál különféle húsokat fogyasztanak a vendégek, főként csirkét és birkát - hozzá salátákat, padlizsánt és általunk ismeretlen sok-sok körítést szolgálnak fel.





Benézünk egy-egy üzletbe a bazársoron sétálva, vásárolunk néhány apróságot. Ammanban a bazársor nem olyan, mint más arab városokban, pl. Damaszkuszban vagy Isztambulban. Itt több üzletsor a bazár. De mindez itt is egy külön világ: arab világ. A mohamedánok a föld legjobb kereskedői. A próféta is kereskedő volt, ezért ismerte a reális életet, az embereket, a világot. Nem tudott olvasni, nem zavarta meg elméjét a betű, és az abból áramló sokféle elmélet.





A muszlim kereskedő lelkesedik az üzletért! Az ő boltja az ő küzdőtere. Lovagiasan bánik ellenfeleivel, a vevőkkel. nem akarja rászedni. Magasabb árat kér, hogy kifürkéssze, mennyire ért a kuncsaft az áruhoz. Ha alkuszik, akkor szakember, akivel érdemes tárgyalni, megmutatni neki az árut, ami gyönyörűség a kereskedőnek. Láthatóan élvezi a portéka szépségét, lágyságát, színét... A jó és okos vásárló megérdemli a minőségi árut, az jó helyre kerül. De addig is, míg erről meggyőződik, tapsol, teát, kávét vagy citromlevet szolgál fel...





...mert ez így illik, így kívánja a muszlim vendégszeretet. És megkezdődik az alku, a szellemi torna. Ha a kereskedő marad alul, és a vevő vásárlás nélkül távozik, sebaj, ő nem haragszik. A próféta sok száz mondása is megvigasztal a veszteségért. A próféta mindenre gondolt, a kereskedő istápolására is. Ahol azonban vásároltunk, az árus kikísért bnnünket az utcára, nagy barátsággal kezet rázott velünk, és "Fi aman Allah" szavakkal búcsúzott. Feljegyeztem e néhány szót, majd jordán idegenvezetőnk lefordította, hogy mit is jelent: Allah óvjon meg utadon, magyarul Isten áldja meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése