2011. május 19., csütörtök

Jordánia I

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN

Damaszkuszból autóbusszal utazunk tovább Jordániába. A 97 ezer négyzetméter nagyságú állam lakosainak száma 3 és fél millió. Felszíne nagyobbrészt 700-900 méter magas fennsík, amelyet a Jordán-árok egy nyugati kisebb és egy keleti nagyobb részre oszt.
Jordánia kis arab királysága nyugaton Izraellel, északon Szíriával, északkeleten Irakkal, keleten és délen Szaúd-Arábiával határos. Délnyugaton rövid partszakasszal csatlakozik az Akabai-öböl és így a Vörös-tenger térségéhez. Alkotmányos monarchia. A miniszterelnököt, a kabinetet és a 30 tagú felsőházat az uralkodó jelöli ki, a 80 tagú alsóházat a lakosság közvetlenül választja meg. Jordánia lakosságának 40 százaléka (részben az ENSZ szervezetei által segélyezett) az Izrael által megszállt területekről érkezett palesztin menekült. A jordánok többsége a szunnita muzulmán hitet vallja, de jelentős a keresztény kisebbség is.





Terveink szerint sorban meg fogjuk látogatni a hajdani történelemnek nagyszerű emlékeit, természeti csodáit. Ammanban a római emlékeket, Jerasht, a hajdan volt pompás latin nagyvárost, délen a világ csodájaként emlegetett rózsaszín sziklavárost, Petrát, nem messze tőle a Vörös-tenger kék vizét Akabában, ahonnan csak kőhajításra van Izrael, majd kissé északabbra lubickolunk a Holt-tengerben...
És máris megpillantjuk a fővárost, Ammant, ahol minden fehér mészkőből épült és szikrázik a napsütésben! Csak kevés liget, fa tompította ezt a fehér ragyogást. Környezetével együtt ma már 2,2 millió lakosa van a fővárosnak. Ugye alig hihető, hogy 70-80 esztendővel ezelőtt még csak egy jelentéktelen kis falucska volt, ahol alig 2 ezer ember élt. Az első világháborút követően, amikor felszabadulva a török uralom alól valójában angol fennhatóság alatti önálló kormányzóság lett Abdullah uralma alatt, a király gondolt egyet, és elhatározta, hogy Amman faluból fővárost csinál.





A város a világ összes városrendezőjének fittyet hányva nőtt, fejére állítva a racionális építkezés minden törvényét. Ellepi a szakadékokat, mélyedéseket, megkapaszkodik a sziklafalakon, felkúszik a csúcsokra. Girbegurbán épült város. "Megfészkel" a hegyek hágóiban s lassan benyomul a sivatagba, amely 300 méterre fekszik a völgy felett.





Az ásatások eredményei bebizonyították, hogy Amman már a legréibb időkben is lakott település volt, mint az ammoniták fővárosa, és 3200 esztendővel ezelőtt Rabbat-Ammonnak nevezték.






Nemcsak a piacon, de az utcákon is kellették magukat a déligyümölcsök: a narancs, a banán; a hatalmas, üdezöld paprikák, az érett paradicsomok, karfiol, karalábé és mindenféle kerti termény.





Nagyon gusztusosan sorjáztak egymás mellett az üvegedények, amelyekben különféle, nálunk is ismert (pl. földimogyoró) vagy éppenséggel ismeretlen magvakat árusítottak. Jordániában a legfontosabb gazdasági ágazat a lakosság mintegy 60 százalékát foglalkoztató mezőgazdaság. Az 5 hektárosnál kisebb kisárutermelő-gazdaságok vannak túlsúlyban.





A főbb mezőgazdasági termékek a búza, árpa, lencse, banán, narancs, citrom, paradicsom, olajbogyó, szőlő, alma. Újabban köles, rizs és cukornád termesztésével is foglalkoznak, de rengeteg a gyümölcsöskert. A citrusféléket főként a melegebb vidékeken, a Jordán völgyében termesztik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése