2011. május 1., vasárnap

Hongkong IV/1

HONGKONG A TÁVOL-KELET PÉNZESZSÁKJA
A kopott senkiföldje és a nagyúr palotája a meseszép környékkel



A város közepén van egy drótkerítéssel körülvett néhány ezer négyzetméteres terület, ahol a házak kopottak, az ablakok kitöröttek, az utcán ágrólszakadt, rongyos, gondozatlan emberek ténferegnek. Ők kábítósok! Ez az elhanyagolt, izolált városrész Hongkong szívében - akármennyire is hihetetlen - igazi Kína! Törvényes kínai terület! Valójában azonban sem nem Hongkong, sem nem Kína, ugyanis egyik sem törődik vele! Itt "szabad a vásár". Ha a rablógyilkos idemenekül, senki sem keresi. 
Hogyan alakulhatott ki ez az állapot? Oly módon, hogy amikor az angolok bérbevették Hongkongot, ez a terület, városrész volt Kowlon, valójában egy kis halászfalu, amelynek polgárait a kínai császár nem adta az angoloknak. Így maradt mára is kínai felségterület, vagyis gyakorlatilag senkiföldje. Igaz, hogy akkor még csak néhány család lakta a kis falucskát, a bevándorlások során azonban Kowlon sűrűn lakott városrésszé vált. Hongkong nem engedélyezett kommunista közigazgatást, de ténylegesen hongkongi terület se lehetett.





Ez pedig egy városrész a középkori Kínából. Bekukkantunk a régi kínai uraságok hálószbáiba, dolgozószobájába, szentélyébe, szippantunk a csodálatos, művészi kínai kertek virágainak illatából, és rácsodálakozhatunk a nagy Buddha gigantikus emlékművének kompozíciójára.





Nézzenek be velem az akkori kínai nagyúr egyszerű de praktikus dolgozószobájába!





A házikápolna aranyozott istenszobra egyetlen igazán gazdag, "jobb" család házából sem hiányozhatott.





Amíg bejárjuk a meseszép környéket és a nagyúr palotáját, tegyünk egy kis időutazást a régmúltba! Nézzük meg, hogy miként is zajlott az udvari élet a mandarin palotájában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése