2011. augusztus 1., hétfő

Izrael IV/1b

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
...mi is az a kibuc?




A kibuci mozgalom lényegében az oroszországi pogromok idején, 100 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ottani zsidó egyetemisták elhatározták, hogy kimennek Izraelbe. Földet kaptak és önkéntes társulással "téeszt" szerveztek.
És milyen manapság a kibuc szervezete? A férfiak nyáron 9, az asszonyok 8 órát dolgoznak, télen a munkaidő egy órával kevesebb. Mindenki minden évben kap a kibuctól 14 nap szabadságot. Azok a fiúk és lányok, akik kiszolgálják a 2 vagy 3 év katonsaságot, másfél év szabadságban részesülnek. Ebből fél évet ledolgoznak valahol a városban, ahol havonta vagy 1200 dollárt keresnek, majd egy évet többnyire külföldön töltenek.





A kibucban nincsen fizetés. Valamennyien egységesen zsebpénzt kapnak, szép lakást, fridzsidert, színes TV-t, van egy keretösszeg berendezésre és ruházkodásra. Mindenkinek ugyanannyi. A cukor, liszt, cigaretta ingyen van, ugyancsak az ebéd, a mosás, az orvos meg az iskola is. Támogatott cikkek a gyümölcslé meg a kávé. És mennyi a zsebpénz? Egy évre 1400 shékel, vagyis 56000 forint. Ez más munkahelyen egy havi fizetés.





És mi történik, ha valaki egy drágább dolgot akar venni? Kap kölcsönt a kibuctól máfél százalékos kamatra, de a bentlévő pénze is ennyit kamatozik. A kibuc 14 autója közül 3 a tagok igényeit szolgálja. Magánautója senkinek nincsen! Ha szükség van kocsira, előző este bejelenti, de 7 kilométerenként 1 SH-t kell fizetni meg a benzint. A kibucnak 40 ezer kötetes könyvtára van, gyerekházban vannak a kisgyerekek, van általános iskola. Több kibuc tart fenn egy-egy középiskolát, aki akar mehet egyetemre. Utána csak akkor jön vissza a kibucba, ha akar.





Ha új tag jelentkezik, fél év a próbaidő. Ekkor dönt a tagság, hogy felveszik-e. De ha felvették, minden vagyon részesévé válik ő is. A vezetőket ugyancsak választják, de 3 évenként kötelező a csere! Minden héten gyűlés van, mely témáját egy héttel előbb kifüggesztik a hirdetőtáblára. Minden tervet, döntést, határozatot többségi szavazattal kell eldönteni! 
A sok-sok új és érdekes információt meghallgatva és a gazdaságot bejárva elfáradtam. Nem is hittem volna mindezt, ha magam is nem látom, nem tapasztalom, hanem csak úgy elmesélte volna valaki. Ezidőtájt pedig minden így is volt.
- És mi van a nyugdíjjal? - folytatja az érdeklődést egy fáradhatatlan útitársunk.
- A férfiak 65, a nők pedig 60 éves korban mehetnek nyugdíjba. Ugyanúgy élveznek mindent a kibucból mint addig, csak fel vannak mentve a munka alól, és a zsebpénzüket másfélszeresével felemelik!
- Mi történik, ha valaki elhagyja a kibucot?
- Végkielégítést kap! Ennek összege attól függ, hogy hány évet dolgozott a gazdaságban. Persze ezek a pénzösszegek aszerint változnak, hogy milyen gazdag a kibuc. 
Nyilván sok érdekes dolgot mondhattak volna még, de az időnk véges, a beduinoktól pedig meghívást kaptunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése