2011. augusztus 11., csütörtök

A kutyák, macskák bolhátlanítása

ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG

MIÉRT FONTOS ÉS HOGYAN TÖRTÉNHET A KUTYÁK, MACSKÁK BOLHÁTLANÍTÁSA?

A kutyák és macskák leggyakoribb külső parazitái, élősködői a bolhák, melyek nemcsak a vérszívással károsítják gazdáikat, de azok szőre között mászkáló, ugráló bolhák kedvenc állatainkat szinte állandóan nyugtalanítják, miközben kórokozók terjesztői is lehetnek.
Számos tapasztalat van arra nézve is, hogy a bolhacsípés érzékennyé teheti a kutya bőrét, s ez aránylag enyhe invázió esetén is súlyos bolhaekcéma kialakulásához vezethet.

RAGÁLYANYAGOK TERJESZTŐI IS LEHETNEK

A bolha számos baktérium, rickettsiák (=olykor súlyos megbetegedést okozó apró coccoid vagy rövid pálcika alakú Gram-negatív mikroorganizmusok) vagy éppenséggel belső paraziták, pl. galandférgek (Dipylidium caninum stb.) köztigazdája vagy vektora. A legújabb kutatások azt látszanak igazolni, hogy a macskák súlyos és gyakori betegségének, a leukózis vírusának is vektora lehet ez a bőrparazita.
De gondoljunk csak arra, hogy például a középkorban a sok millió ember haláláért felelős „fekete halál”, vagyis pestisjárvány kirobbantásáért éppen a fertőzött patkányokból vért szívott bolhák voltak felelősek, melyek ily módon vitték át az emberre a kórokozót, a Yersinia pestist.
Amint említettem, hazánkban is igen gyakori kutyák és macskák vékonybelében élő dipylidiumok fejlődésében is a bolhák játszanak szerepet. Ez a galandféreg 10-45 cm hosszú, a szélessége pedig 3 mm. A féreg láncolata 100 ízből áll.
A fertőzés úgy történik, hogy kutyákból, macskákból kiürült ízekből kijutott petéket felveszik a bolhalárvák, s bennük a lárvának bolhává fejlődése idején, 3-4 hét alatt alakul ki a galandféreglárva. A kutya fertőződése a bolha szájon történő felvételével történik oly módon, hogy a kutya a bolhát szétrágja. A férgek kb. 10 nap múlva lesznek ivarérettek. A féreglánc a vékonybélben fejlődik ki, majd néhány hét után ízekre szakadva megjelenik a bélsár felületén.

AMIT A BOLHÁRÓL TUDNI KELL

A kutya bolhásságát a CTENOCEPHALIDES CANIS, a macskáét pedig a C. FELIS okozza. Tudni kell azonban, hogy megtelepedhet rajtuk az ember bolhája a PULEX IRRITANS is.
A bolhák szárnyatlan vérszívó rovarok, testük oldalt lapított, sötétbarna vagy fekete színű, igen ellenálló kutikula borítja. Szúró, szívó szájszervük van. A hím 2-2,5 mm, a nőstény4 mm hosszú. A harmadik lábpáruk jóval hosszabb és erősebb az első kettőnél (KÉP). Mindkét bolhafaj egyedei folyamatosan megtalálhatók a gazdaállaton, mivel rendszeresen és gyakran azon táplálkoznak.
A tetvekkel szemben a bolhák nem szigorúan gazdafajlagosak, vagyis eredeti gazdáikon kívül egyéb gazdát is felkeresnek. Főként pedig az embert.

ÉLETCIKLUSUK

A nőstény által lerakott nagy fehér, sárgásfehér, tojásdad peték a gazdaállat vackára hullanak és végül is itt kel ki, majd alakul ki belőle az imágó.
Egy nősténybolha 10-15 petét rak naponta. A petékből pár napon belül kikel a lárva. A lárvák kedvező feltételek között 1-2 héten belül bebábozódnak. A bábok nagyfokban ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben.
Az ivarérett bolhák különböző ingerek hatására, mint a rázkódás és széndioxid-koncentráció emelkedése kibújnak a bábból. A fejlődési ciklusuk a petétől az ivarérett stádiumig 30°C hőmérsékletnél kevesebb, mint két hét, de 20°C hőmérsékleten jóval több, mint egy hét is lehet.
A kikelt nőstények hamarosan párosodnak, és megkezdődik a peterakás, mely 1-3 napig tart, és azt mindig kiadós vérszívás előzi meg.
Az imágók élettartama mintegy 3-6 hónapra tehető, de alacsony hőmérsékleten vagy koplaláskor akár 3 évig is elhúzódhat.
A peték és lárvák túlélési aránya sok környezeti faktor függvénye, így nedvesség, hőmérséklet, rendelkezésre álló táplálék és a húsevő állatok jelenléte stb. A legkedvezőbb viszonyok a házon belül találhatók.
Fontos tudni, hogy a bábok, melyek az állatok ritkán látogatott helyére esnek, fenntarthatják a fertőzés lehetőségét, mivel azok megfelelő stimulus (=élénkítés, serkentés) nélkül nem kelnek ki.

BOLHÁSSÁG TÜNETEI

1. Az állat gyakran vakaródzik, bőrét, szőrzetét harapdálja.
2. A faroktő környékén, a hason, a combok belső felületén a szőrzet csapzott, a bőr kipirult, esetleg rajta apró hólyagok találhatók.
3. Helyenként szőrhullás, excoriatió (=horzsolás) látható.
4. Szabad szemmel is felismerhetők a szőrzet között mászkáló, ugrándozó bolhák, vagy a bőrön apró fekete pontok alakjában az ürülékük.
5. Az allergiás bolhaekzéma esetén főként a test hátulsó felén, a gerincoszlop mentén a bőr kipirult, meleg tapintatú, fájdalmas bőrgyulladás észlelhető, mely súlyosabb esetben gennyessé válik.

GYÓGYKEZELÉS

Számos bolhák elleni készítmény van forgalomban, így samponok (pl. Bolfo, Pánik-B stb.), lemosók, fürösztők (Neostomosan stb.), porok (Piretrin extra stb.), sprayk (Defendog stb.), különféle nyakörvek vagy szájon át adható készítmények, melyekről a kezelő állatorvos részletes felvilágosítást nyújt. Egyszerű alkalmazhatóságuk és az ezzel párosuló hatékonyságuk miatt a legkedveltebbek a spot-on (bőrre cseppenthető) készítmények, melyek alkalmazásáról ismertetünk ezúttal néhányat.
TIGUVON OLDAT AUV. KÜLSŐLEG bolhafertőzés megszüntetésére. Melyek a használatának az előnyei?
1. Nagyon egyszerűen alkalmazható, mert csak egy helyen kell rácseppenteni a bőrre, így semmiféle stresszt nem jelent az állatnak.
2. Szisztémás (ez esetben az egész test felületére kiterjedő) hatása révén elegendő mindössze néhány csepp alkalmazása.
3. Hatásának tartóssága hosszú (3-4 hét).
4. Az állatfajnak ajánlott és testtömeg szerint gyártott készítményt kell megvásárolni.
ALKALMAZÁSA: A lapockák közötti területen a szőrzetet szét kell húzni úgy, hogy a bőr láthatóvá váljon, majd a tubus tartalmát közvetlenül a bőrre kell juttatni (KÉP). Egyszeri kezelés 3-4 hétig tartó hatást biztosít. Újrafertőzéskor a kezelést 4 hetente meg kell ismételni.
A megadott dózist (a mellékelt utasítás szerint) túllépni nem szabad! Kerülni kell a készítmény szembe, szájba jutását. A kezelést követő 3 napon belül az állattal való szoros kontaktust kerülni kell (különösen a kezelés helyén nem szabad simogatni). A mellékelt utasítást alaposan át kell olvasni!
FRONTLINE RÁCSEPEGTETŐ OLDAT (külön a macskáknak és kutyáknak!). A pipetta teljes tartalmát közvetlenül a bőrre kell csepegtetni 2 különböző helyen a két lapocka közötti területen. Hatékony a bolhák, kullancsok, tetvek, ragadozó atkák és rühatkák ellen. A készítmény 24 órán belül szétterjed az állat szőrzetén. Valamennyi kullancsot is elpusztítja 24-48 órán belül, melyek leesnek az állatról. Bolhák ellen 3 hónapos, kullancsok ellen 1 hónapos védelmet nyújt.
ADVANTAGE RÁCSEPEGTETŐ OLDAT kutyáknak ill. macskáknak. Az állaton élősködő bolhák egy napon belül elpusztulnak. Nyolc hetesnél fiatalabb állatokon nem alkalmazható! A kezelés 4 hetes védelmet biztosít. Alkalmazása a fentebb elmondottak mintájára, de mindig a mellékelt használati utasítás szerint történhet.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából 2006. szeptemberében a Kistermelők Lapjában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése