2011. augusztus 10., szerda

USA I/3

JÖJJENEK VELEM AMERIKÁBA!
Hollywood és Maryneland




Columbo itt is igen népszerű!
1907-ben egy chicagói filmes csoport - amely a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudta befejezni a Monte Christo forgatását - ideutazott, hogy az akkor még szmog nélküli, napos, száraz klíma alatt fejezze be a filmkészítést. És ez volt a Los Angeles-i filmipar megszületésének a pillanata! Az említett filmes csoport példáját mind többen követték, és így lett Hollywood a világ filmiparának akkori fővárosa. Volt idő, amikor a filmgyártás 100 ezer embert is foglalkoztatott.





A Kínai Pagoda moziban tartják a filmvállalatok a díszbemutatókat. Itt veszik fel a filmre és a tévébemutatóra érkező filmsztárokat, frakkos filmszínészeket és a csókokat dobáló, hermelines belépőt viselő filmcsillagokat. Itt van a furcsa autogram-járda is! Itt őrzi az aszfalt a leghíresebb sztárok kéz- és lábnyomait, a puha anyagba nyomott majd az utókornak is megszilárdult kézjegyeiket. Ha régi kedvenc színészeit akarja a honpolgár látni, belép a viaszmúzeumba. Mintha élnének a valaha oly nagy előadók, zenekarok. Egy-egy "élő kép" látható a legjobb filmjelenetekből. Van egy teremben, ahol az amerikai elnökök ülnek körben, mintha beszélgetnének. Mindez olyan élethű, hogy el sem hiszed, hogy viaszból van.





A hollywoodi filmország főkapujánál 3-4 kocsiból álló autóbusz-szerelvény várt bennünket, mellyel körüljártuk a világ legfurcsább városát, ahol megtalálható valamennyi földrész minden országának egy-egy jellegzetes utcája! A párizsi Pigall a kocsmákkal, közép- és dél-amerikai városok utcáinak jellegzetes házai, régi amerikai kisváros az aranyásók idejéből és így tovább, lehetne folytatni. Természetesen minden épületnek csak a homlokzata valódi, ahonnan a jelenetet fényképezik. Ahogy belépünk - mondjuk - egy müncheni régiségboltba a kedvesen csilingelő ajtón át, a túloldalon a díszletfal festetlen háta mögé jutunk.





Elképesztő látvány! Mesterséges tó egzotikus műnövényekkel. Mintha minden valódi volna. Egy gombnyomásra 2 tengeralattjáró bukik fel, és véres csatát vív. Kísérőnk bejelenti, hogy vigyázat, mert hamarosan zuhit kapunk! Hitetlenkedve mosolygunk, hisz forrón süt a nap... És igaza lett, mert egyszerre csak trópusi zápor veri a kocsink tetejét. Csodálatos technikájukkal mindent valószerűvé tesznek. Egy film forgatására is beinvitáltak - feledhetetlen extraélmény volt! Ilyen messzire kellett ezért eljutni, hisz a hazai filmstúdiókba aligha kaphatna erre egy kívülálló engedélyt... Hát ez is Amerika!





Érdekes látványt nyújt a Csendes-óceán partján fekvő Maryneland, ahol az okos delfinek lenyűgöző mutatványaiban gyönyörködhettünk.





Megnéztük a delfinek bemutatóját. A delfincirkusz egy-egy pályán 1800 nézőt képes befogadni, és az érdeklődés osztatlan: tömve van a nézőtér. Ez a kellemes vizű, kék színű tenger sajnos sok bosszúságot is okoz a város lakóinak. Los Angeles gyorsan terjedő nagyváros, amely "felmászott" a hegyoldalra, "bekúszott" a hegyek közötti völgyekbe, sőt még a tengerből is "lecsípett" valamennyit. A szubtrópusi éghajlatú város hatalmas tányér fenekén ül. A tányér peremét a környező hegyek alkotják. Ennek következménye az ún. inverzió, a tenger felől érkező légáramlatok megakadnak a hegyekben, ráadásul azokat lefelé szorítják a korábban felmelegedett levegő rétegei. A két réteg találkozásánál a város fölé igen gyakran olyan lemez borul, mely nem engedi felszállni a füstöket, gázokat, márpedig a világváros, ahol egy lakosra számítva a földön a legtöbb a gépkocsi, rengeteg füstgázt termel, nem is szólva az ipari üzemek égéstermékeiről. A napsugarak hatására olykor az égési termékek életveszélyes gázokká alakulnak át. Ilyenkor riadót rendelnek el, szükségintézkedésként leállítják még a gyárakat is. Közben a városlakók vörösre csípett szemmel könnyeznek ebben a kellemes éghajlatú de mesterségesen füstködösített városban.





Aki a környékre is kíváncsi, egy olyan (számunkra ismeretlen) óriásliftre ülhet fel, mely csavarszerűen forogva halad felfelé is meg lefelé is, így zavartalan, mindenoldalú kilátás nyílik a gyönyörű kaliforniai tájra. Mi is kipróbáltuk ezt a szokatlan, nagyszerű élményt nyújtó találmányt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése