2011. augusztus 22., hétfő

USA IV/2

JÖJJENEK EL VELEM AMERIKÁBA!
Washington, a főváros
A híres Arlingtoni temető


Az Arlingtoni temető olyan katonai sírkert, ahol az amerikai szabadságharc, a mexikói háború, a polgárháború, az I. és II. világháború, a koreai és vietnami háborúk amerikai katonai áldozatainak nagy része nyugszik. Örök álmukban is katonás rendben pihennek az egyforma síremlékek alatt.





Fenn a domb tetején áll az ismeretlen katona emlékműve. Hamarosan őrségváltás lesz, a ceremóniára gyülekezik az érdeklődők sokasága.





Hatalmas szál, válogatott legények a díszőrség tagjai. A katona pontosan kiszámított lépésekkel rója az utat oda és vissza az emlékmű előtt. Íme a váltás ideje! Megjelenik egy tiszt, az előírt fogásokkal megvizsgálja az új őr fegyverét, majd mindketten az őrhely szélére lépnek.





Valamennyi szempár feléjük fordul! A tiszt kilép középre és éles hangon tudatja, hogy ő az őrség parancsnoka, és hogy a váltás idején - ha vigyázz!-t vezényel - az összes katonai személy tisztelegjen, a civilek pedig vegyék le a kalapjukat. Vezényszavak, szabályos fordulatok, tisztelgés, bevonulás. A váltás megtörtént. Az új őr számunkra kissé szokatlan díszlépésben folytatja a "sétáját".





E lovasszobor egy angol tábornok síremlékét jelzi, aki a II. világháborúban együtt harcolt az amerikaiakkal, és az volt az utolsó kívánsága, hogy az Arlingtoni temetőben helyezzék örök nyugalomra.





A meggyilkolt Kennedy elnök síremlékére minden nap friss virágot helyeznek. Sírján örökmécses ég. Sírtáblája két oldalán két kisebb márványtábla, csecsemőként elhunyt gyermekei, egy kislány és egy kisfiú emlékét őrzik.





Közel hozzá fekszik az ugyancsak meggyilkolt testvére, Robert Kennedy. Őt 5 évvel később, 1968-ban érte a gyilkos golyó. A temetőtől nem messze található az élő katonai központ, a Pentagon. Mi azonban irányt változtatunk, és egy sokkal érdekesebb helyre megyünk el, a Légügyi Múzeumba, a repülők és rakéták világába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése