2012. június 5., kedd

Vietnam V/1

 UTAZÁS INDOKÍNÁBA/N
Huéban vagyunk, a régi császárok székhelyén





Megnézzük a palotát, a könyvtárat, a császár lakosztályát. Ha már itt vagyunk, szóljunk keveset a császárokról! A régi Vietnam feudális állam, abszolút monarchia volt. A király akarata maga a törvény, ezt pedig a mandarinok személyesítették meg a nép felé. A király hatalma feltétlen és korlátlan volt. Az ország földje a királyé, ő adományozott belőle érdem és szolgálat szerint a mandarinoknak.





A mandarin-rendszert Kínától vette át Vietnam, minden évben vizsgáztak azok az írástudó fiatalemeberek, akik pályáztak erre a posztra. Az erre a célra szolgáló helyiségben napokig be voltak zárva, és itt tettek tanúbizonyságot rátermettségükről, műveltségükről. Aki megfelelt, mandarin lett! Némelyek a király mellett szolgáltak ezután, némelyek járási, tartományi szinten kaptak beosztást, de volt, aki a hadseregben parancsnoki rangba került. Az akkori hierarchia szerint.





Itt élt, itt volt az utolsó császárnak, Bao Dajnak a palotája. 1945-ig uralkodott 43 éven át, 4 feleséget és sok szeretőt tartott, de gyerek egyiktől sem született. Huénak 400 ezer lakosa van. A királyi vár csodálatosan szép, de kegyetlen harcok színhelyeként a háborúban 28 napig dúlt a kegyetlen harc, mely 10 ezer áldozatot követelt, köztük volt 154 amerikai. Ezért van szinte romban minden.





Csak belépővel juthattunk be a császári temetőbe. A sírkert területe nagyon nagy! Szépen parkosított, középen egy tóval. Idejöttek pihenni, olvasgatni az uralkodók. Az udvaron csak a királyi család tagjai tartózkodhattak.





Ékszereit a császár mellé tették a sírba, 200 szolgáját a temetéskor lefejezték. Pedig bizony jól éltek akkortájt ezek a nagyurak! Leírták, hogy minhden étkezésnél 50 féle ételt 50-60 szolga szervírozott. Még a közelmúltban, az utolsó császárnak is! Kizárólag olyan vizet ittak, amit a fák leveléről gyűjtenek - Vietnam nagyon párás tudvalevőleg. A tartomány legszebb lányait ajánlották fel nekik, olykor a mandarin még a saját lányát is elhozta. Néha nagyobb volt az étvágy, mint az evés. Elmondták, hogy Bao Dajnak behoztak egy gyönyörű, 17 éves lányt ágyasául, de szegény már elérte az 50 éves kort, és még mindig szűz volt, mert a császár nem foglalkozott vele.





A királyi várban megnézzük a nagy pagodát. Szertartás van, mert kihallatszik a boncok monoton éneke.





Csak a szertartás végén engedtek be minket a templomba. A rituálé kellékeit nem ismerjük, de az "oltáron" friss virágok illatoztak.





Feleségem a boncok lakásai előtt áll.





Miért áll ez a gépjármű kiállítva a garázsban? Címszavakban: jelkép és történelem. Ez a főpap autója volt, aki a vallásszabadság érdekében 1963-ban elment tárgyalni Saigonba a tartomány vezetőivel ezzel a kocsival. Egyezkedési kísérlete eredménytelen volt, ezért a főpap a kambodzsai követség előtt felgyújtotta magát. A dolognak annak idején nemzetközi visszhangja is volt: erősen bírálták a rezsimet.





A háborús harcok során ez a pagoda nem sérült meg, pedig a környéket szinte pozdorjává bombázták, majd házról-házra folyt a gyilkos háború.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése