2012. augusztus 3., péntek

Izland II/5

IZLAND, A JEGES FÖLD
A tenger




Sétáljunk ki a tengerpartra! Órákig elhallgatnám a vízizenét, a ritmikus morjlást figyelve az egymást követő fehér hullámokkal a felszínen méltóságteljesen úszó, hatalmas hajókat. A szigetország egyik éltető eleme a tenger, helyesebben a tengeri halászat. Itt a hideg Grönlandi és a meleg Golf-áramlás találkozásánál a szigetet övező tengerek halban nagyon gazdagok. Ma Izland közvetlenül vagy közvetve a halból él. A kivitel mintegy 3/4 része feldolgozott haltermék. Amióta a Greenpeace a bálnák érdekében az izlandi hal bojkottjára szólította fel a kereskedőket, felhagytak a bálnavadászattal.




Ugye még emlékszünk a tőkehal-háborúra, ami Izland, Anglia és Németország között egy negyedszázadon át zajlott a halfogás jogáért? Nos, mára ez megoldódott oly módon, hogy az izlandi felségvizeken foghatnak a külföldi hajók néhány ezer tonna halat, az izlandi halászati termék viszont vámmentesen juthat az EU-ba. A védett öblökben egymást sorjázzák a halnevelők. Ivadékokkal, főként lazaccal telepítik be a hálós ketreceket, mely védi azokat a ragadozóktól. Amikor megfelelő fejlettségi fokot érnek el, szabadon engedik őket.






Az ország teljes exportjának 3/4-ét szolgáltatja a halászat. A flotta jelentős része állami tulajdonban van. A tengerészeti kutatóintézet a fogási kvóták és tilalmak rendszerével szabályozza a tevékenységet. A halszaporító telepek egyre sikeresebbnek bizonyulnak.





A sziklás tengerparton sorozatban állnak a romantikus barlangok. A tenger kincse a sokféle rák: a tápláléklánc része de gazdaságilag is fontos, mert az ínyencek csemegéje. Főleg garnélarákból van sok, mely a sekély partvidékeket kedveli.





A halak közül a legjelentősebb a tőkehal, mely az Atlanti-óceán északi vidékeinek nagy tömegben vándorló, falánk ragadozója. Feleségem is gyönyörködött a csendesen fodrozódó, végeláthatatlan tengerben...





A tőkehal átlagos nagysága Izland környékén közel egy méter, tömege 4-5 kg. Egyetlen nőstény 4-5 millió ikrát rak le. Ádáz ellenségei illetve lelkes fogyasztói a heringeknek.





Hajókirándulásra indultunk a tengeren! Izland éghajlata óceáni: a nyár hűvös, a tél enyhe. A nagy hőingadozásoktól az óceán óvja meg a sziget lakóit, növényeit. Alapvetően csak két évszak van: nyár és tél. A nyári átlaghőmérséklet 10 °C, de gyakori a 15-17 fok is. A Nap szokatlan járású, csaknem éjfélig világos van, ám éjjel 2 órakor már pirkad.





Télen a partszegélyeken csak 0-5 °C-ra megy le a hőmérő higanyszála, és már kora délután beköszönt a sötétség, s mindössze a friss hó fehérje ad némi világosságot.





A NATO-támaszponton nagy a forgalom! A kikötőben is egymást sorjázzák a szervezet hadihajói.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése