MIKOR TÁMAD A SERTÉSORBÁNC?
Nemrégiben azzal a panasszal keresett meg egy pécsújhegyi gazda,
hogy öt hízója közül három nem eszik, bágyadt, piros „kiütés
van rajtuk. Egyikük már nógatásra sem kel fel. Ezt lepték el
legjobban a vöröses „foltok”. Két állatnak semmi baja
nincsen.
A
helyszínre érve megmértem az állatok belső hőmérsékletét. A
három beteg állatnál 41°C fölé emelkedett a hőmérő
higanyszála, noha a sertés normális testhőmérséklete 38-40°C.
Biztonságként – az esetleges lappangási állapotra gondolva –
a két egészséges sertésnél is lázat mértem, de ezek
hőmérséklete normális, 39°C körül volt.
A
beteg sertések bőrén kisebb-nagyobb négyzet-rombusz alakú,
vöröses-lilás, az alapjukból kissé kiemelkedő bőrelváltozásokat
találtam. A tünetek sertésorbáncra utaltak.
A
gazda megkérdezte, hogyan fertőződhettek az állatai, hisz sertést
nem vásárolt és idegen sem járt az ólaknál. Ha le kell vágni,
elfogyaszthatja-e a húsát. Miként lehet, hogy két sertés
egészséges maradt? Átragadhat-e a betegség más állatfajokra is?
A SERTÉSORBÁNC (Erysipelas suis)
A
sertésorbánc a sertés rendszerint hevenyen, ritkábban ideülten
lezajló, fertőző betegsége, amely más emlősökben, beleértve
az embert, valamint madarakban is előfordul.
A
betegség világszerte elterjedt. A kórokozót elsőként Pasteur
mutatta ki 1882-ben. Azidőtájt hazánkban is a súlyos veszteséget
okozó fertőző betegségek között tartották számon. Bornemissza
állatorvos 1897-ben arról számolt be, hogy a „halálozási
arány” akár az 50-90%-ot is elérte a fertőzött
sertésállományokban. Főként a kisgazdaságokban, hagyományos
tartási viszonyok között utóbb is jelentős veszteségeket
okozott, de manapság a jelentősége az antibiotikumokkal való
gyógykezelés lehetősége, valamint a bántalom megelőzését
célzó vakcinás oltások miatt csökkent.
MI OKOZZA?
A
sertésorbánc okozója az ERYSIPELOTHRIX RHUSIOPATHIAE nevű karcsú,
rövid, enyhén hajlított, csilló nélküli, Gram-pozitív
festődésű, spórátlan baktérium.
A
sertésorbánc baktérium egy fakultatíve patogén, feltételesen
kórokozó mikróba. Tehát azon mikroorganizmusok közé tartozik,
melyek az egészséges állatok egyes szerveiben normális viszonyok
között is megtalálhatók, de betegséget csak csökkent
ellenálló-képességű szervezetben tudnak előidézni.
Leggyakrabban
a sertés betegszik meg, de szórványosan előfordul az orbánc
juhokban, szarvasmarhákban és egyéb emlősökben, a madarak közül
pedig libában, kacsában, pulykában, de alkalmanként egyéb
fajokban és állatkerti madarakban is. A kórokozó iránt fogékony
az ember is.
Igaz,
hogy a mikróba a külvilágon nagyon elterjedt, de itt általában
nem tud szaporodni. A fertőzött talajban akár évekig is
fertőzőképes állapotban marad, de kimutatható a fertőzött
tavak iszapjában, a rothadó anyagokban, halakban, rákokban és
kagylókban is.
Az
előbbiek bizonyítására elmondom, hogy az egyik hazai
?halgazdaság? sertéshizlaldában, amikor nyers döghalat etettek,
mely egyébként igen értékes állati fehérje – a mintegy 450
egyedből álló sertésfalkával – valamennyi sertés
megbetegedett sertésorbáncban, és 79 állat el is hullott a
betegségben.
A
laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy a döghalak izomzata
és kopoltyúja kórokozó bacilusokat tartalmazott.
Felvetődik
a kérdés, hogy vajon valamennyi „szerteszét” található
orbánc bacilus kórokozó-e. Szerencsére a sok közül csak két
típus idéz elő a sertésben megbetegedést. Nevezetesen a heveny
vérfertőzéssel járó alakját sertéseken nálunk és világszerte
is az 1a, az orbáncos csalánlázat és a betegség idült alakját
pedig zömmel a 2a szerotípusú törzsek okozzák. Egyéb
szerotípusok, noha bármelyikük megfertőzheti az állatot, ritkán
okoznak a sertésben betegséget.
NEM KELL BEHURCOLNI
Főként
a nyár vége, a meleg nappalokat követő hideg éjszakák, a nyári
melegbe berobbanó, hirtelen lehűlést okozó zivatarok, esőzések,
a meteorológiai frontátvonulások – a vegetatív idegrendszer
egyensúlyi megbomlásának következményeként – különösen
hajlamosítanak a sertésorbánc fellobbanására. A veszélyt
különösen fokozza, hogy a kórokozót nem kell behurcolni.
A
sertésorbánc bacilusok gyakran megtalálhatók ugyanis a
klinikailag egészséges sertések, a szarvasmarha, juh, házi- és
vadon élő madarak emésztőcsatornájában, de előfordulnak a
halakat és a puhatestűeket borító nyálkában, és amint arról
már szó esett a szennyvizekben, tavak, folyóvizek iszapjában,
továbbá sertésólak körül a talajban is.
Nálunk
nagyüzemi állományokban a tünetmentes, levágott sertések
10,2%-ának a tonsilláiból (=mandula) tudtak sertésorbánc
baktériumokat izolálni. A törzsek közül csak 6,7% tartozott az
1a, 9,4% pedig a 2a szerotípusba, míg a többi egyéb
szerotípusokba volt besorolható. A baktériumhordozás mértéke
május és szeptember között volt a legmagasabb. A klinikailag
egészséges sertésekből származó törzsek 72,4%-a a sertésre
nézve avirulensek (nem, vagy csökkent megbetegítő-képes)
bizonyult.
Itt
kell megjegyezni, hogy bár a sertésorbánc baktérium behurcolására
általában nincs szükség, a beteg sertések azonban nagy tömegben
ürítenek baktériumot, amelyek a viszonylag jó ellenálló-képességű
társaik megbetegedését okozhatják.
NAGY AZ ELLENÁLLÓ-KÉPESSÉGE
A
viszonylag nagy ellenálló-képességű baktériumok közé
tartozik, de 70°C hőmérsékleten pillanatok alatt elpusztul, és a
szokásos fertőtlenítőszerek is hatásosak ellene, mert pl. a
3%-os H-lúg oldat perceken belül elöli. Ugyanakkor a talajban, a
vízben, a korhadó szerves anyagokban, trágyában, vágóhídi
hulladékokban, húsban hónapokig életképes marad.
A
sózás, a pácolás sem pusztítja el, heteken át fertőzőképes
állapotban mutatható ki a sózott, pácolt, füstölt húsokban,
bőrökben és a halak nyálkás felületén is. A füstölésnek
ugyancsak ellenáll.
A HAJLAMOSÍTÓ HATÁSOK
A
sertésorbánc kialakulásában jelentős szerepe van a hajlamosító
hatásoknak.
1.
Mindenekelőtt meg kell említeni, amint azt az előbbiek során is
olvashattuk, a meteorológiai körülményeket. A betegség
leggyakrabban augusztus és szeptember hónapokban és tavasszal
jelentkezik.
2.
Jelentős szerepet játszanak a betegség fellobbantásában a
takarmányozási hibák, nevezetesen a takarmányváltoztatás, a
romlott takarmány etetése, az erőltetett hízlalás és az
ivóvízhiány is.
3.
Jelentős szerepe lehet a helytelen szállítást követő
kifáradásnak is. Ezzel magyarázható a betegség fellobbanása a
vásárról hazaszállított és vészmentes állatokon.
4. A
parazitózisok azzal, hogy csökkentik az állatok
védekező-készségét.
5. A
kedvezőtlen tartási körülmények között a higiéniai
hiányosságokat a zsúfolt elhelyezést, a falkásítást és a
meghűlést kell megemlíteni. Nem egyszer jelentkezett a baj az
ivartalanítások után.
6. A
fogékonyság tekintetében az állatok kora is jelentős szerepet
játszik. Ugyanis többnyire a három hónap és egy év közötti
életkorú sertéseken lép fel a bántalom, és sokkal ritkábban
észlelhető az ennél fiatalabb vagy éppenséggel idősebb
állatokon.
Gyakran
a hajlamosító hatások halmozódása kapcsán jelentkezik a baj.
KÓRFEJLŐDÉS
Azt
már tisztáztuk, hogy a kórokozó behurcolására általában
nincsen szükség, mert a legjelentősebb fertőzési forrást a
baktériumhordozó egészséges állatok képezik.
De
akkor mi lobbantja fel a betegséget? Akkor jelentkezik a baj, amikor
a patogén (virulens) sertésorbánc bacilusokkal fertőzött,
valójában a baktériumhordozó sertést olyan behatások érik,
melyek a természetes ellenálló-képességet lényegesen
lecsökkentik, megtörik. Ilyenkor a „rejtekhelyeiken” megbújt
baktériumok „erőre kapnak”, betörnek a véráramba, ott
elszaporodnak, és vérfertőzést idéznek elő. A beteg állat
ezután óriási tömegben ürítve a kórokozót, súlyos veszélyt
jelent a társaira is.
A
heveny vérfertőzés érbénulással, a bőr, a lép és egyéb
szervek bővérűségével jár, mely folytán kialakul a betegség
jellemző klinikai és kórbonctani képe.
Mindebből
következik, hogy az előbb felsorolt hajlamosító tényezők csak
akkor vezetnek a heveny sertésorbánc kialakulásához, ha nagy
virulenciájú (megbetegítő képességű) bacilusok támadták meg
a szervezetet, és ugyanakkor a sertés védekező-készsége nem
tudja azt kivédeni.
A
bőrsérüléseken való fertőzés során először a sérülés
helyén alakul ki gyulladás, majd ezt követi a szeptikémia
(vérfertőzés).
A BETEGSÉG TÜNETEI
A
sertésorbánc lappangási ideje általában 3-5 nap, de lehet akár
csak egy nap is. Azt, hogy milyen kórformában mutatkozik, a
kórokozó virulenciája, a hajlamosító hatások és a sertés
immunállapota határozza meg. Három kórformáját ismerjük,
nevezetesen a heveny vérfertőzéses sertésorbáncot, az orbáncos
csalánlázat és az idült sertésorbáncot.
1. A
heveny vérfertőzéses bántalom a legsúlyosabb és leggyorsabban
lezajló és legtöbb elhullással járó kórforma.
Az
állat bágyadt, belső hőmérséklete igen magasra, sokszor 42°C-ra
is felszökik. A beteg csak intenzív nógatásra kel fel,
nehézkesen, hátát púposítva, kedvetlenül, mereven, tipegve
mozog. Az állat étvágytalan, kötőhártya-gyulladása van. A bőr
foltokban, főleg a füleken, a nyakon, a combok belső felületén,
a hasalján kipirul, a nyálkahártyák kékesvörösek.
A
túlhevenyen lefolyó esetekben a bőrpír ki sem alakul (fehér
orbánc), a sertések lázas tünetek között már a betegség első
napján elhullhatnak. Vemhes kocák a heveny szakaszban
elvetélhetnek.
A
heveny orbánc elhúzódó eseteiben izület-gyulladások is
kialakulhatnak, ilyenkor a sertések nehezen tipegve mozognak, az
izületek duzzadtak, fájdalmasak. Hízóállományokban a
megbetegedés aránya elérheti az 50-80%-ot is.
2. Az
orbáncos csalánláz sokkal jobb indulatú, és igen jellemző
tünetekkel járó kórforma. Többnyire részben immunis
(=védettséggel rendelkező), illetve gyengébb virulenciájú
törzsekkel való fertőződés után alakul ki. Az orbáncos
csalánláz során a kórokozó a bőr és a bőr kis vérereinek a
gyulladását idézi elő.
A
lázas általános tünetek kevésbé kifejezettek. Az átmeneti
bágyadtság, étvágytalanság mellett a bőrön, leginkább a
nyakon és a törzs oldalán nagyon jellemző, élesen körülhatárolt,
3-5 centiméter átmérőjű négyzet, rombusz vagy romboid alakú,
párnaszerű kiemelkedések keletkeznek.
Ezek
kezdetben élénkvörösek, majd néhány nap múlva sötétvörössé
válnak, majd utóbb kékesvörös színt öltenek, és néhány
napig az állat gyógyulását követően is megmaradnak, majd
többnyire nyomtalanul gyógyulnak. Előfordul azonban, hogy az
orbáncos csalánlázból heveny szeptikémia vagy idült orbánc
alakul ki, mely könnyen az állat végleges megnyomorodásához
vezethet. Ezért kell az orbáncos csalánlázat is gyógykezelni.
3. Az
idült sertésorbánc vagy a heveny sertésorbánc következménye
vagy eleve idült formában kezdődik. Az utóbbi főleg akkor
keletkezik, ha a bántalmat a 2-es szerotípusú törzsek idézik
elő.
Az
idült orbánc legtöbbször szívbelhártya-gyulladás,
izületgyulladás vagy bőrelhalás kórképében nyilvánul meg.
Gyakran
lép fel a bántalom akkor, amikor a heveny betegségen látszólag
már átesett ugyan az állat, de az orbánc baktériumoktól nem
sikerült maradéktalanul „megszabadulnia”, és a még életben
maradt bacilusok a vérárammal a szívbe, az izületekbe vagy
éppenséggel a bőrbe kerülnek, ahol gyulladásos folyamatot
indíthattak meg.
A
heveny sertésorbáncból látszólag gyógyult sertésekben
többnyire 2-3 hét múlva a szívgyengeség tünetei mutatkoznak. A
testhőmérséklet rendszerint normális marad, az állatok azonban
étvágytalanok, kedvetlenek, légzésük nehezített, köhécselnek,
kutyaszerűen ülnek, a nyálkahártyák cianotikusak, majd az
állatok előbb-utóbb elhullanak vagy kényszervágásra kerülnek.
Az
idült izületgyulladásban megbetegedett sertések sokat fekszenek,
a mozgás fájdalmas, a gyulladásos izületek duzzadtak. A gyulladás
nemcsak a végtagok, hanem a gerincoszlop izületeit is érintheti.
A
nehezített mozgás miatt az állatok keveset esznek, lesoványodnak,
csökötté válnak.
Előfordulhat,
hogy az idült sertésorbánc miatt terjedelmes bőrgyulladás,
bőrelhalás keletkezik, ilyenkor az elhalt bőr pergamenszerűen
szárazzá válik, demarkálódik, ellökődik, majd a helyén
hegszövet képződik.
MIT LÁTUNK A BONCOLÁSKOR?
Orbáncos
sertés boncolása során a bélkacsok között fibrinszálakat
találhatunk, a lép és a nyirokcsomók duzzadtak, a szíven és a
savóshártyák alatt vérzések láthatók.
Idült
szívbelhártya-gyulladásban elhullott sertések szívbillentyűin
karfiolszerű felrakódások vannak, tüdő-ödéma, a testüregekben
pedig fibrinben dús savó-felhalmozódás található.
A
boncolási kép értékelése természetesen állatorvosi feladat.
GYÓGYKEZELÉS
A
sertésorbánc gyógykezelésére antibiotikumokat, elsősorban
penicillint és penicillinszármazékokat, továbbá hiperimmun
vérsavót együtt veszünk igénybe. A betegség észlelésekor
minél előbb hívni kell az állatorvost, mert a kezelést a lehető
legkorábbi szakaszban kell elkezdeni.
Sokszor
a teljesen reménytelennek látszó esetek is jól gyógyulnak. Én a
gyógyítás során a hosszú hatású Tardomyocel injekciót szoktam
alkalmazni, és legtöbbször eredményes volt a gyógykezelés,
azonban tudni kell, ha a gyógyítás során amennyiben csak
antibiotikumot applikálunk, és a hiperimmun vérsavót nem
alkalmazzuk, gyakrabban alakul ki az idült sertésorbánc. A
betegség megelőzésére, az aktív immunizálásra megfelelő
vakcinák állnak rendelkezésre, melyek alkalmazása állatorvosi
feladat.
AZ EMBER MEGBETEGEDÉSE
A
sertésorbánc baktériumokat tartalmazó hús elfogyasztása nem
okoz az emberben megbetegedést, de a beteg állat levágása,
feldarabolása, boncolása annál veszélyesebb.
A
bántalom rendszerint bőrsérüléseken keresztül létrejött
fertőzés következménye. Az emberek többnyire orbáncban
elhullott sertések boncolásakor, vágóhídi, konyhai feldolgozása
során fertőződnek meg, de az létrejöhet a sertésistállók
körüli talajtól is.
Legtöbbször
a kézen halványvörös, majd kékesvörös viszkető, égő érzést
okozó ödémás beszűrődés alakul ki, mely a környezet felé
lassan terjed. A folyamat rendszerint helyi marad, kezelés hiányában
azonban kialakulhat septikémia (vérfertőzés, vagy a közvélemény
szerint „vérmérgezés”), izületgyulladások és endocarditis
(=szívbelhártya-gyulladás) is.
A
gyógykezelés penicillin és más antibiotikumokkal történik, de
ez már orvosi feladat.
A
megelőzésben fontos a sérülések elkerülése vágóhidakon,
húsüzemekben védőkesztyű és védőöltözékek használata, a
felületes sebek, horzsolások fertőtlenítése. Észlelésekor
orvoshoz kell fordulni.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2005. novemberében.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése