2011. július 4., hétfő

Tanzánia VI/5

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
 Úticél az ország fővárosa: Dar es Salam




Hajnalban kelünk, irány a repülőtér, az úticél pedig az ország fővárosa: Dar es Salam. Az alacsonyan repülő gépből még egyszer gyönyörködhettünk a magasból a csodás afrikai tájban, az apró hangyáknak tűnő, legelésző vadak tízezreiben.





Dar magyarul a béke kikötője. 200 ezer lakosú város. Neve onnan ered, hogy akkoriban olyan csendes volt ez a szűk bejáratú, békés öböl, hogy a hajókat fosztogató kalózok és a rabszolgákat foglyul ejtő arab rablóbandák is meglepődtek. Kellemes helyet kaptam a repülőgépen, mely hatalmas ablakain nagyszerű volt a kilátás.





Jöjjenek el velünk egy néptánc-csoport bemutatójára! A táncosok itt laknak a környező kunyhókban. Olyan fergeteges produkciót adtak elő, hogy a legképzettebb profinak is becsületére válna.





Az emberek itt táncosnak születnek, s az első lépésekkel együtt már táncolni is tudnak. A tamtam zenét a dobok szolgáltatják. Nekifutás nélkül egyszeriben fantasztikusan viharos ritmusban kezdenek.





Erős ütés és gyorsaság! Az egész környék visszangzik a ritmusos dobpergéstől, a zenészekről pedig szakad a víz. Az előadók teste lassú tempójú tagolt mozgásba lendül. Előre, hátra, oldalt hajlonganak szorosan egymás mögött, szinte összefonódva.





A férfiak meztelen talpa ütemesen csapódik a kemény földhöz, egyszerre zörrenek lábaikon az acélkarikák... A nők eleinte csak egy helyben topognak. Majd mindinkább forrósodik a hangulat. A fejek, vállak, kezek, törzsek mozgása valami csodálatos látványt nyújt. Egyre szaporábban! Egy lépés előre, egy hátra - most már a hölgyek is egy ütemre a férfiakkal... Könyörtelenül dübörög halántékunkon a dobok ritmusa, a tamtam. Mindez még fokozható: a kerek fekete vállak, testek hihetetlenül sebes és változatos mozgása őrjítő iramot vesz. Az arcok elmosódnak, a lábak tiporják a kemény agyagot. A performansz ritmusa tovább gyorsul. Extázisba táncolták magukat! Amint a szám véget ér, jól hallatszik a szereplők mélyről jövő lihegése.





Végezetül a kígyóbűvölő fellépése zárta a műsort.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése