2011. július 16., szombat

Védekezés a légyinvázió ellen III.

MIÉRT KELL, ÉS HOGYAN LEHET VÉDEKEZNI A LÉGYINVÁZIÓ ELLEN? III. rész

A LEGYEK A GALANDFÉRGEK KÖZTIGAZDÁI

A háziszárnyasok és a vadonélő madarak vékonybelében előforduló galandféregfajok száma az 50-et is meghaladja. Testhosszuk a 4 milliméterestől akár a 15 centiméteres hosszúságig is terjed. Idősebb madarakban a galandférgek ritkábban okoznak egészségi zavarokat, de a tojáshozam csökken, a fiatal állatok azonban súlyosan megbetegedhetnek, elveszítik az étvágyukat, hasmenést kapnak, lesoványodnak, kevésvérűvé válnak bágyadtak, és étvágytalanok lesznek.

Előre kell bocsátani, hogy a külvilágra jutott paték csak akkor okozhatnak fertőzést, ha azok előbb valamilyen köztigazdába jutnak, és azokban kifejlődik a petéből a fertőzésre alkalmas ún. ciszticerkoidok. Köztigazda nélkül tehát nincs fertőzés! Miután pedig egyes galandféregfajoknak többek között a legyek is köztigazdái, a galandférgesség jelentkezésében a legyeknek is jelentős szerepe van.

A KÓROKOZÓ

A galandférgek többnyire „rozettás szélű” láncot képeznek. A galandféreglánc eleje rendszerint a karcsú nyakon ülő fej (skolex), amelyen egyes fajok szerint különböző megtapadásra szolgáló szerv foglal helyet.
A féreg teste lefűződés útján szaporodó, kétivarú, bélcsatorna nélküli ízekből (=proglottisz) áll, melyek a lánc vége felé mindinkább nagyobbak. Az érett ízek a lánc végén az őket összekötő szövet elsorvadása után egyenként vagy rövid láncdarabok formájában leszakadoznak.
Az érett ízek nagymennyiségű megtermékenyített petét tartalmaznak, melyek bekerülnek a köztigazdába, amit a baromfi elfogyaszt, és benne kifejlődik a galandféreglánc.

A KÖZTIGAZDÁK

A köztigazdák a galandféregfajok szerint különböznek, lehet a házi és istálló légy, a különböző csigák, bogarak, hangyák, földigiliszták, szöcskék stb.
Az egyes galandféregfajok előfordulása szorosan összefügg a megfelelő köztigazdák jelenlétével. Más szóval, amikor megállapítottuk, hogy melyik galandféregfaj okozta a fertőzést, nagyjából azt is meg tudjuk mondani, hogy milyen köztigazdák közvetítették ezt, következésképpen mely köztigazdák (legyek, csigák, hangyák stb.) gyérítésével csökkenthetjük a fertőzés lehetőségét. Hogy csak egyetlen példát említsek, nedves területeken, ahol sok a csiga, főként a DAVAINEA és RAILLIETINA fajok okozta fertőzéssel kell számolni.
Az említett köztigazdákat a baromfi szívesen elfogyasztja, testanyagát takarmányul jól értékesíti. A fertőzés után bizonyos fajok esetében már akár 8, másoknál 16-18 nap alatt fejlődik ki az ivarérett féreg.
A galandférgek skolexei mélyen behatolnak a vékonybél nyálkahártyájába, ott horgaikkal megkapaszkodnak, és a nyálkahártyán apró sérüléseket okoznak.

TÜNETEK

A fertőzött baromfiak bágyadtak, étvágytalanok, tollazatuk borzolt, lesoványodnak, hasmenésük van, vérfogyottság mutatkozik, amely a taraj- és áll-lebeny kifakulásából vehető észre. A fertőzöttség fokától függően csökken a tojáshozam.
A férgek kártételét illetően mindenekelőtt a táplálékelvonást kell megemlíteni, ami a növekedés visszamaradásával jár. Ismert tény, hogy csirkékben már 25 RAILLIETINA megtelepedése vérfogyottságot okoz, de kifejezett tüneteket csak 150 féreg megtelepedése után látunk.

GYÓGYKEZELÉS – VÉDEKEZÉS

Gyógykezelésre felhasználható például a FLUBENOL 5% por AUV., mely nemcsak az orsóférgeket hajtja el, de a galandférgesség kezelésére is hatásos. Alkalmazása az állatorvos utasítása szerint történhet.
Ha nincs köztigazda, nincsen fertőzöttség sem, olvashattuk az előbbiekben, következésképpen a gyógykezelés nem sokat ér, ha a fertőzés forrását nem szüntetjük meg.
1. A legyek és hangyák irtására számos környezetkímélő szert ismerünk (pl. Neostomosan), a csigákat rézgálic és 10-15 rész homok keverékével és szétszórásával pusztíthatjuk el. A bogarakat, gilisztákat, csigákat is távol tarthatjuk oly módon, ha a talajt mésszel és hamuval felhintjük.
2. A védekezés terén nagyon fontos a higiénia is! Az ürüléket rendszeresen és állandóan el kell takarítani.
3. Az állatok ellenálló-képességének a fokozására a megfelelő takarmányozásról és vitaminellátásról is gondoskodni kell.

KACSÁK ÉS LIBÁK GALANDFÉRGESSÉGE

Főként olyan vizeken tartott állatokban fordul elő, ahol vadon élő vízimadarak is megfordulnak. A fertőzést a HYMENOLEPIS fajok, valamint a FIBRIARIA FASCIOLARIS idézik elő. E fajok akár 13-40 cm hosszúságúra is megnőnek, a köztigazdáik pedig a különféle vízibolhák.
Az erősen fertőzött állatok lemaradoznak a falkából, társaikat nem követik a vízbe, szívesen üldögélnek a víz szélén. Ha elesnek, a gyengeség miatt alig képesek felállni. Gyakori és feltűnő jelenség a csőr tátogatása is.
A GALAMBOK GALANDFÉRGESSÉGE
A galambok galandférgessége olykor súlyos gondot jelent a galambászoknak. Okozói a RAILLIETINA és APORINA fajok, amelyek köztigazdái szárazföldi csigák is lehetnek.
Több galambász Olvasónk érdeklődésére is közlöm, hogy forgalomba került a galambok és nagyobb testű díszmadarak fonál-, orsó- és galandférgességének a kezelésére az SBH-MEBENDAZOL kapszula! A kapszulát beadás előtt étolajjal síkossá kell tenni, és az állat nyitott csőrén át beadni, majd a nyelőcsövet finoman masszírozva a begybe juttatni. A kezelés egy hét múlva megismételhető. A vedlés és fiókanevelés időszakában alkalmazása kerülendő! Élelmiszer-termelő állatok kezelésére nem használható.

AMIT A LEGYEKRŐL TUDNI KELL

Lapunk előbbi számaiban olvashattuk, hogy a legyek – ezek a tolakodó, torkoskodó, mindent bepiszkoló, olykor vért is szívó kétszárnyú rovarok, melyeknek egyetlen jó tulajdonságuk nincs – jelenléte nemcsak kellemetlen, de veszélyes is.
Veszélyes, mert a legyek betegségeket terjesztenek, nem higiénikus, mert szennyezik az élelmiszereket, és gazdasági veszteségeket okoznak, mert többek között a nyugalmukban zavart állatok téteményképessége, tejtermelése és súlygyarapodása csökken.
Mindemellett a légy rendkívül szapora, minden nősténye rövid idő alatt nagyon sok petét rak és fejlődése nagyon gyors. A peték aprók, hengeres alakúak, és csak azon a felületükön hegyesebbek, ahol a lárva kibújik belőlük. A petéket vékony hártya borítja, mely azoknak csillogó gyöngyházfényt kölcsönöz.
Arról már volt szó, hogy a nőivarú légy nem válogatós a peterakás helyének kikeresésében, és gyakran a húsra, az élelmiszerekre vagy éppenséggel a trágyadombra rakja le petéit, melyekből legfeljebb 24 óra alatt ki is kelnek a légylárvák. Ezek hamarosan keresztül-kasul járják az elfoglalt anyagot, mert bár szemük nincs, kerülik a világosságot.
A sertéstrágya különösen keresett petéző hely. Egy nőstény 500 petét is lerak, egy csomóban 40-80-at. Ebből következik, hogy a legyek szaporodásának a fészkeit, a trágyadombokat is rendszeresen kezelni kell.
A mindennapos gyakorlat szempontjából megemlítem, hogy a légylárvák mozgása, növekedése –7°C-on teljesen megszűnik, de nem pusztulnak el. Megsemmisítésükhöz –15°C fagyhatás szükséges mintegy két órán át.
Kedvező körülmények között 8-14 nap alatt kifejlődnek a lárvák, majd bebábozódnak, és kb. két hét múlva kibújik belőlük a fiatal légy. Ez mindig fényes nappal történik és sohasem éjjel.
Számos légyfaj él a ház körül is, melyek közül pl. a házi légy arról ismerhető fel, hogy falra repülve azon mindig lefelé fordul a fejével.
A légynek számos ellensége van (légypenész, rablópoloska, darázs, gyíkok, madarak, így különösen a fecske stb.), mégis roppant mennyiségben elszaporodott. A legyek pusztítása nagyon fontos higiéniai, közegészségügyi és gazdasági feladat.
A legyek elpusztítására számos légyirtó szer van forgalomban.

A LÉGYIRTÁS MÓDJA

A kiszerelési formák közül aszerint választhatunk, hogy istálló vagy esetleg más helyiség „légytelenítésére” kívánjuk felhasználni, vagy a legyek tenyészhelyének számító emésztőgödör vagy szemétdomb légypopulációját kívánjuk-e elpusztítani.
1. Nyáron a legelőn élő teheneket és borjakat legfőként a legyek nyugtalanítják, melyek károkozó hatásáról az előbbiekben már részletesen szó esett. A nagyobb gulyák szaga és ürüléke már messze környékről oda vonzza mindazokat a légyfajokat, amelyek táplálékukat a legelésző állatokon találják meg. Több gazdaságban is a legyek irtására kevés anyagot, költséget és munkát igénylő porzókapus módszert alkalmazzák.
A legelőn ezeket a porzókapukat az itatóhelyek környékén célszerű elhelyezni úgy, hogy az itatót felkereső állatok kénytelenek a terelőkapukon áthaladni. Az itató- vagy sózóvályúkat az állatok számához méretezett karámmal kerítik körül és kényszerítik az állatokat arra, hogy oda csak a felállított kapun át haladhassanak. A kapukat olyan méretben kell készíteni, hogy kényelmesen közlekedhessenek rajtuk, és a felfüggesztett porzózsákok áthaladás közben érintsék őket.
A zsákok nagyságát és függesztési magasságát úgy határozzák meg, hogy a középen felfüggesztett zsákok az állatok szemét és homlokát szórják be porral, mikor kissé lehajolva a zsákokat félremozdítva bemennek a kapun. Az oldalt valamivel alacsonyabban felfüggesztett zsákokból pedig a hátukra és az oldalukra szóródjék a por.
Kovács professzor kétféle légyirtó szert ajánl, mindenekelőtt a PIRETRUM-tartalmú rovarirtó szert, mely a legyeket gyorsan elpusztítja, riasztó hatása is érvényesül, emberre és állatra nem mérgező.
Használható a Ne-Mustox is, mely tartósabb hatású ugyan, de tejtermelő tehenek esetében nem ajánlott az alkalmazása.
Sokan a permetezéssel való védekezést alkalmazzák. Ilyenkor az állatokat két oldalról egyesével kell kezelni valamely légyirtó szer oldatával.

NÉHÁNY MA IS FORGALOMBAN LÉVŐ LÉGYIRTÓSZER

ALFA MUSTOX csalétkes légyirtó por. Egy kg irtószer 500 m2 alapterületű helyiség (pl. istálló stb.) egyszeri kezelésére elegendő. A felkent irtószer mosószeres, langyos vízzel maradék nélkül eltávolítható. Frissen meszelt területre nem kenhető! A kiszerelés 150 g-os, 1 kg-os és 20 kg-os csomagolásban történik. A használati utasítást az alkalmazása során gondosan olvassuk el.
PIRETRIN EXTRA rovarirtó por. Rejtett életmódú rovarok (csótány, hangya, ágyi poloska stb.) irtására is alkalmas. A porzószert vékony rétegben, célzottan a rovarok búvóhelyeire is és vonulási útjainak környékére kell szórni, majd szükség esetén 2-3 hetente ismételhető. Egy m2 felületre 5-10 g porzószer szükséges.
Használata után bő szappanos vízzel kezet kell mosni. 100 g-os, 1 kg-os és 5 kg-os kiszerelésben kapható.
ALFACRON PLUS légyirtó. Az intenzív állattartásban gazdasági károkat okozó légyfajok kiirtására alkalmas, de a Stomoxys calcitrans ellen nem hatásos. Kenet vagy permet formájában alkalmazhatjuk.
Felkenés során egy doboz szert 400 ml vízzel kell keverni, és az oldatból 10x30 cm-es csíkokat kell a legyek kedvenc tartózkodási helyére kenni. A doboz tartalma egy kb. 200 m2 alapterületű helyiség egyszeri kezelésére elegendő.
Permet esetén egy doboz tartalmát 4 liter vízben kell feloldani, majd az oldatot a legyek által látogatott felületre kell permetezni.
A kezelendő területet előbb alaposan meg kell tisztítani, de frissen meszelt felületre nem alkalmazható. A bekevert oldatot a bekeverés napján fel kell használni. A szer állatokra, alomra, trágyára nem kerülhet! 500 g-os csomagokban kerül forgalomba.
BUTOX-B 7,5 ráöntő oldat 250 ml-es flakonban. Szabadon legelő szarvasmarhák külső élősködői (légy, vérszívó- és szőrtetű, kullancs) ellen.
Az adagolóflakon 2. számú kupakját le kell csavarni, míg az 1. számú kupakot érintetlenül hagyjuk. A függőlegesen tartott flakont össze kell nyomni, majd az adagolótartályt az adagolócsövön keresztül a megfelelő mennyiségű oldattal fel kell tölteni. Ezután az oldatot a nyaktól a fartőig, az állat gerincvonalán a szőrre öntjük. Egyetlen kezelés 8-10 hétig tartó hatásos védelmet biztosít.
Adagolása: Legyek ellen 100 ttkg-ig 10 ml/állat, 100-300 kg-ig 20ml/állat, 300 kg felett 30ml/állat. Halakra veszélyes!
NEO-STOMOSAN koncentratum 5, 10, 50, 200 ml-es, valamint 1 és 5 literes kiszerelésekben kapható. Kezelhető vele a szarvasmarha, juh, sertés, kutya, macska, nyúl.
Legelői rovarok és külső élősködők elleni készítmény, mely hatékony légyfélék, rühatkák, szőrtüszőatkák, tetvek, bolhák és kullancsok ellen. A legyek ellen 1:400 arányú vizes oldatot kell készíteni (5 ml szer 2 liter vízhez) és az állatok testfelületét, valamint a környezetet bepermetezni. Egyszeri kezeléssel a légypopuláció 2-3 hétig jelentősen csökken.
Kerülni kell, hogy a koncentrátum vagy az oldat a kezelést végző személyek szemébe vagy bőrére jusson vagy azt belélegezzék. A kezelést gumikesztyűben kell végezni.
Az elkészített oldat 24 órán belül felhasználandó! Halakra és méhekre mérgező. Az 1 literes és az 5 literes kiszerelés vényköteles.
NEO-MUSTOX légyirtó szer 1 kg-os és 20 kg-os kiszerelésben kapható. Házi legyek zárt térben történő irtásához (pl. ólban, istállóban) ajánlják.
Hogyan alkalmazzuk? 1 kg szert 0,6 liter langyos vízzel elkeverünk és pépet készítünk! A port először kevés vízzel csomómentesre kell keverni, majd 5-10 perc múlva adjuk hozzá a teljes vízmennyiséget. Ezután jól elkeverjük és 30 percig állni hagyjuk. Alapos elkeverés után a pépet a legyek kedvenc tartózkodási helyeire (gerendák, ablakok, ablakkeretek, lámpatestek stb.) ecsettel 5-6 cm széles és 40 cm hosszúságú csíkokat kell felkenni.
A csíkokat a legyek szívesen felkeresik, és az irtószert elfogyasztva rövid időn belül elpusztulnak. A felkent csalétek az ölőhatását 6-8 héten át megőrzi. Egy kg légyirtó szer 500 m2 alapterületű helyiség egyszeri kezelésére elegendő. A mész a hatóanyagot elbontja, ezért a frissen meszelt felületre ne alkalmazzuk! A kezelt helyiségben halak és díszmadarak nem lehetnek! A munka során gumikesztyű és védőszemüveg kötelező!
Újabb hatékony légyirtó granulátum a QUICK BAY, mely 50 g, 350 g és 2 kg-os kiszerelésben kapható. Minden szívó szájszervű légyfaj ellen hatékony, vérszívó legyek elleni védekezésre azonban nem alkalmas. Kétféle módon alkalmazhatjuk, kiszórva vagy pép formájában. Hatástartama kb. 4-6 hét.
Ha por alakban alkalmazzuk, a legyek által látogatott vízszintes helyekre kell kiszórni úgy, hogy a szemek egymással ne érintkezzenek.
Ha pépet készítünk, 100 g szerhez kell 80 ml langyos vizet keverni, és 15 perc után 5x50 cm-es csíkokat kell kenni a legyek kedvenc tartózkodási helyeire. A szer a legyeket pillanatok alatt elpusztítja.
(A dolgozat megjelent dr. Radnai István tollából 2006. augusztusában a Kistermelők Lapjában.)

1 megjegyzés: