NINCS NYUGALMUK, EGYMÁST HAJTJÁK, RÁGJÁK A HÍZÓIM. MÁR ÉN
IS "TISZTA IDEG" VAGYOK...
Mezőtúrról telefonált egy Olvasónk, hogy 32 hízósertése van,
melyek ezideig nagyon szépen gyarapodtak, amióta azonban
bekövetkezett a változóan viharos időjárás, idegesek,
nyugtalanok, egymást hajtják, egymás farkát és fülét rágják.
Egyiküket már annyira megrágták, hogy kényszer kellett vágni.
„Rövidebb-hosszabb ideig megnyugszanak, aztán újra kezdik. Van
közöttük két kisebb, elmaradottabb, azok a legtevékenyebbek.
Amikor hallom a visításukat az ólból, kiszaladok, bottal
megfegyelmezem őket, egy ideig abbahagyják, azután egy idő múlva
újra kezdik. Nemcsak az a baj, hogy így nem lehet hizlalni, de a
kimarás kényszervágással, vagy elhullással is járhat.”
Az a kérdés, hogy mivel lehet megnyugtatni őket, és miként
lehetne megelőzni a bajt. Mi okozhatja ezt a szörnyű állapotot,
majd hozzáteszi „már én is tiszta ideg vagyok”.
A SERTÉS KANNIBALIZMUSA (ún. „farokrágás”)
A kóros jelenséget a szűkszavú hazai irodalom is az állattartás
egyik legnagyobb problémájának tartja a kiváltó okok
sokrétűsége, a baj gyors megszüntetésének a nehézségei,
valamint a súlyos gazdasági veszteség miatt.
MI OKOZHATJA?
A kannibalizmust a sertés alaptermészetében rejlő játékosságából
vagy idegességéből eredő rossz szokásnak tartják, mely bizonyos
kedvezőtlen tartási, takarmányozási, meteorológiai körülmények
között vagy a szervezetet ért stressz-hatások következtében
főként az arra hajlamos egyedekben jelentkezik, és a
kialakulásában az agresszív egyedek genetikai terheltségének is
jelentős szerepet tulajdonítanak.
MELYEK LEHETNEK A HAJLAMOSÍTÓ ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK?
1. Fontos szerepük lehet a kannibalizmus fellépésében a
meteorológiai stressz-hatásoknak. Frontátvonuláskor, hirtelen
időjárás-változáskor, különösen erősen szeles időben vagy
zivatar előtt a sertések nyugtalanok, sokat mozognak, futkosnak,
ugrálnak, idegesekké, ingerlékenyekké válnak, ami nemegyszer
kiváltja a kannibalizmust.
2. Kiválthatja a jóllakottság hiánya is, amikor a takarmány
nyersrost-tartalma 5% alá esik.
3. Hasonló hatást okozhat a falka bolygatása, zaklatása és
minden szokatlan tényező, mely megzavarja az állatok megszokott
életritmusát.
4. A hajlamosító tényezők között szerepelhet a hibás
takarmányozás, amikor a takarmány nem tartalmaz biológiailag
kielégítő értékű fehérjét vagy hiányoznak a mikroelemek,
mint a vas, jód, esetleg vitaminok (pl. B-vitamin) vagy más ásványi
sók.
5. Az intenzív koncentrált takarmányozás az etetési idő
megrövidítésével nyújt alkalmat az unatkozó, agresszív egyedek
számára a rossz szokás kialakulásához.
6. A rossz padozatot és az almozás hiányát ugyancsak a
hajlamosító okok között tartjuk számon.
7. A tartási körülmények közül hajlamosító tényezőül a
zsúfolt elhelyezést, a hiányos légcserét, a magas páratartalmat,
a levegő nagy ammónia és széndioxid tartalmát, a hideg vagy
éppenséggel a fülledt meleg istállót kell megemlíteni.
Megfigyelést végeztek egy nagy sertéstartó gazdaságban, és
megállapították, hogy kedvezőtlen légcsere esetén 13 almozott
istálló közül csak kettőben, az almozás nélküli 12 istálló
közül azonban 11 lehetett megfigyelni a „farokrágást”.
Amint Olvasónk is említette, a fejlődésükben visszamaradott, ún.
csökött sertések a legagresszívebbek, általában ezek kezdik a
„farokrágást”, majd izgatják legkitartóbban a társaikat.
Lehetséges, hogy ezek a megcsökött állatok éppen azért nem
fejlődnek olyan jól, mert a genetikai terheltségük miatt
idegesebbek, de az is lehetséges, hogy valamely külső (pl.
rühösség) vagy belső parazitózis (pl. orsóférgesség) az oka a
fejlettségük elmaradásának és izgága viselkedésüknek.
TÜNETEK
A kannibalizmus bevezető szakában a sertések ingerlékenyek, sokat
futkosnak, fogaikat csikorgatják, előbb csak nyaldossák a társaik
fülét, farkát, majd harapdálják is azt. A vér kiserkedésekor a
vérrel szennyezett állatokat már a többiek is nyaldossák, majd
az „élő húsba” is beleharapnak, és sokszor rövid időn belül
az egész állomány kannibállá válik.
MIT KELL TENNI A BÁNTALOM FELLÉBÉSEKOR? AZONNALI TEENDŐK
1. A legelső teendő, hogy ki kell emelni és el kell különíteni
a legagresszívebb egyedeket. Hogyan találhatók? Úgy, hogy
legtöbbször az ő farkuk érintetlen.
2. Haladéktalanul el kell különíteni a kimart, vérző
sertéseket, és nemcsak azért, hogy a sérüléseiket kezelhessük
– felületes sérülések esetén például Betadinos ecseteléssel,
súlyosabb esetekben antibiotikumokkal is –, hanem azért is, mert
a kiserkedő vér, a sérült szövet izgatja, ingerli a társaikat
is.
3. Ajánlatos az érintett falkában valamennyi egyed fülét és
farkát valaminő bűzös anyaggal pl. Kubatol spray-vel bekenni, ami
a többieket elriasztja. Egyébként az említett szer a vérzés
csillapítására és az utófertőzések megelőzésére is
alkalmas.
4. Mielőbb ajánlatos szalmával bealmozni.
5. Törekedni kell az állatok elfoglaltságára. Erre többféle
módszert is szoktak alkalmazni. Sokszor jól bevált, ha különféle
„játékokat” függesztünk fel a mennyezetre. Erre jól bevált
a használt kerékpár vagy autógumi, lánc stb.
Ugyancsak az elfoglaltságukat szolgálja, ha többször szórunk be
pl. kukoricát, szénát vagy valaminő zöldet az állatoknak,
amivel „elfoglalkoznak”.
6. Abban az esetben, ha nagyon elhatalmasodott a bántalom, igénybe
vehetjük a nyugtató injekciót, a STRESNIL-t. hatására az állat
megnyugszik, a környezeti hatásokra nem reagál. A nyugtató hatás
a dózistól függően a beadás után 15-20 perccel alakul ki és
1-6 óráig tart. Az állomány addigra – általában –
megnyugszik. Adagja 20 kg-ra egy milliliter. Rendelése és
alkalmazása állatorvosi feladat.
Bár a leírt hajlamosító tényezők kiiktatásától nem várható
gyors és látványos eredmény, ezt meg kell tenni, hisz a baj
bármikor megismétlődhet.
A takarmányt egészítsük ki szénsavas mésszel, konyhasóval,
etessünk zöld lucernát vagy szénát, adagoljunk élesztőt
(B-vitamin), applikáljunk D3-vitamint stb.
Nagyon fontos, hogy a sertéseket a külső és belső parazitáktól
mentesítsük. Ezekről részletes leírást olvashatunk a Lapunk
múlt esztendei 11. és 12. számában.
Többnyire megelőzhető a farokrágás a néhány napos malacok
farokcsonkításával is, ennek újabb szabályozásáról a 32/1999
(III.31.) sz. FVM miniszteri rendelet intézkedik. A kezelő
állatorvos tájékoztatását kell kérni ezzel kapcsolatban.
Az előbbiek során olvashattuk, hogy a kannibalizmusra hajlamosító
genetikai anyag örökölhető! Ebből következik, hogy nem
ajánlatos tenyésztésbe vonni az arra hajlamos egyedeket.
A különféle irodalmi adatok szerint a hizlalásra beállított
sertésállományok 3 százaléka hajlamos a „farokrágásra”, az
USA-ban, Dániában és Angliában a levágott sertés 2-4%-a rágott
farkú, és a húsvizsgálat során ezek 20%-át elkobozzák a
gennyes szövődmények miatt.
A gazdasági kár mindenekelőtt a kimart állatok megbetegedéseiből,
kényszervágásából és elhullásából adódik. Igen gyakori a
sebek gennyesztő csírákkal történő fertőződése, mely miatt a
levágott állatok húsa fogyasztásra alkalmatlanná válik, amint
azt az előbbiek során is olvashattuk.
A kannibalizmus súlyos gazdasági veszteséget okozó bántalom,
nagyon fontos a lehető megelőzése, ha pedig már fellépett,
haladéktalan beavatkozást igényel.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. augusztusában.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése