2012. október 13., szombat

Gyógyszerbeadás szarvasmarhának szájon át


GYÓGYSZERBEADÁS SZARVASMARHÁNAK SZÁJON ÁT
Amikor a Lapunkban valaminő betegség ismertetése során olyan gyógyszert ajánlunk, amit házilag lehet szájon át beadni az állatoknak, nagyon gyakran érkezik kérdés, hogy miként lehet rögzíteni az állatot, és hogyan lehet a legcélszerűbben beadni az orvosságot.
Mindenekelőtt az állat megfelelő rögzítéséről kell gondoskodni, mert bizony azok legtöbbször ellenszegülnek a gyógyszerek beadása során. Márpedig az orvosság megfelelő, előírt adagját pontosan be kell juttatni az emésztőcsőbe anélkül, hogy annak egy része is kárbavesszen, vagy éppenséggel olyan helyre kerüljön, mely a szarvasmarha egészségét veszélyezteti.
A szarvasmarha megbízható rögzítése vagy orrfogóval vagy orrfogással történhet, amit azt az 1. és 2. sz. képen láthatjuk.



1. Az állat rögzítése orrfogóval

 2. Rögzítés orrfogással


Csak biztonságos rögzítéssel és a beadás szabályainak betartásával tudjuk elérni, hogy a folyékony gyógyszer valóban a szájba, majd lenyelésre kerüljön. Mindennapos praxisom során nem egyszer tapasztaltam, hogy az orvosság beöntése során a légutakba jutott folyadék az állat fulladozásával vagy éppenséggel megfulladásával vagy akár tüdőgyulladással járt.
A szarvasmarháknak különösen gyakran adunk háziszert a bendőrenyheség esetén, ha nem kérődzik (Ruminogen, bor, pálinka stb.), vagy ha felfúvódott (Atimpán, tej stb.), vagy pedig ha az állatorvos rendelt valaminő gyógyszert, mint pl. a kokcidiózis során a Baycox bovist stb.
Szarvasmarhának legegyszerűbben egy kb. 0,7 literes vastagfalú hosszúnyakú üvegből lehet a gyógyszert beadni.
Az állatra orrszorítót helyezünk, majd a fejet mérsékelten megemeljük, és úgy dugjuk be a jobb szájszegletbe az üveg nyakát, hogy azt a marha ne tudja leharapni.
Ezután az üveget könnyen rázogatva 2-3 deciliterenként szünetet tartva beöntjük a gyógyszert a szájába (3. sz. kép).



 3. Gyógyszer beöntése üvegből

A baj legtöbbször abból adódik, hogy az állat fejét túlságosan magasra emelik, esetleg a nyelvét is kihúzzák, és nem részletekben, hanem egyszerre öntik be az állatnak a gyógyszert, amit ilyenkor a szarvasmarha könnyen félrenyelhet.
Szarvasmarhának nyelőcső szondán át is beadható a gyógyszer oly módon, ahogy az a képen látható (4. sz. kép).



 
4. Gyógyszer beadása nyelőcsőszondával

(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2007. decemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése