2012. október 12., péntek

Vietnam III/2


VIETNAM 1995.
Haiphong külvárosában
Csak most látom, mennyi valóság van Graham Greene A csendes amerikai című regényében, mely Haiphongban játszódik! Az öreg autóbuszok még jól bírják az iramot. Kétszer annyi az utas, mint az ülőhely, a csomagokat pedig a hátuljára rakják. Ahol bővebben terem a rizs, az emberek is gazdagabbak. Főként délen kétszer, esetleg háromszor is aratnak.

Ezúttal közelebbről is siekrült fényképeznünk, filmeznünk dzsunkán lakó családokat. Higiénia és igények nélküli élet ez.

Valódi trópusi táj: buja növényzet, dús vegetáció - tündérvilág... A távolban 2 ezer méteres hegyek tűnnek elő, a Thin Tuci ércbánya van ott, mely gazdag ólom-, volfram-, titán- és aranylelőhely. Ma 2500 munkás dolgozik ott, régen a francia tőkések kezén volt, s jórészt kínai emigránsokat foglalkoztattak.

A halászflotta már kora hajnalban kifutott a tengerre. A vietnami étrendben a rizs és a hal mindennapos, de milliónyi rákot, siklót, tengeri uborkát is fognak.

Nemrég érkezett meg az autóbusz, csak néhány óra múlva indul tovább. Se rendszám, se lámpa, egyáltalán az a fontos, hogy motorikusan üzemképes.

A TET ünnepére óriási tömeg tartott Hanoi felé. A 3 napos mulatságon felkeresik a rokonokat, meglátogatják az ismerősöket.

Egy kis üzletet látunk, és mindjárt mellette a rivális, a mozgóárus, aki bambuszrúdra erősített kosarakban a vállán viszi az üzletét, a portékáját.

Utcai italbolt. Ha megittál egy féldecit, füstölőt is vihetsz, hisz az ünnepen otthon is meg a templomban is illik néhány illatos pálcikát meggyújtani.

Jó étvágyat! A kuncsaftok a legkedvesebb vietnami levest, a phot eszik, mely apró sertés- és csirkehús-darabokkal, hagymával, szójacsírával és vastag házitésztával készült. Olcsó, laktató és ízletes! És ezek mind nagyon fontos szempontok.

Egy előkelő vendéglőben vagyunk! Ajtaja nincs, a hús a bejáratnál függ, a menü rendelésre frissen készül. Húsvizsgálat, származási bizonyítvány nincs. A lényeg, hogy jóízűre készítsék. A szűkös, jegyes élelmiszert a szabadpiacon borsos áron kell beszerezni, tehát minden talpalatnyi helyet ki kell használni: a tyúkketrec az emeleten van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése