VIETNAM 1995.
Az utca forgatagában
Élet az utcán
Élet az utcán
Az idős úr nyugdíjas tanár. Ő még ragaszkodik a jellemző öltözékhez, a bajusz- és szakállviselethez.
Íme
a lányok, akik nagyon szégyenlősek. Vietnamban általában példás
házaséletet élnek. Ha két fiatal úgy dönt, hogy összeházasodnak, a fiú
szülei megjelennek kérőben a lányos háznál. Illik némi ajándékot és
vodkát vinni. Valamikor ez is másként volt, mert a nősülendő ifjúnak
akár 7 esztendeig is dolgoznia kellett a jövendőbeli apósánál. A hét
évről ma már szó sincs, de megesik még manapság is, hogy az ifjú
vőlegény fél évet vagy akár egy esztendőt is megdolgozik a feleségért
egyes vidékeken. A hozományt - mely igen szerény ugyan - a férfi adja. A
vietnami nők szépsége közismert. A hosszú gyarmati uralom, a világ
minden részéről idesereglett zsoldos katonák prédának tekintették őket. A
nehéz élet, a küzdelem a mindennapi falatért százával, ezrével juttatta
a lányokat, asszonyokat az utcára. Igaz-e a többnejűség? - kérdeztük.
Valóban csak 1960-ban fogadta el a VDK parlamentje az új alkotmányt,
mely szigorúan megtiltotta a többnejűséget, melynek egyik oka az volt,
hogy a nők sokat dolgoztak és a kényelmesebb férfiak szívesen házasodtak
többször, hogy magukat a munka alól mentesítsék.
A
fotós kollégám japán gépe perceken belül elkészíti a fényképet. Ő is
itt vadássza a témát az utcán. Ő minket, mi őt fényképeztük, így hát
összebarátkoztunk - üzlet nélkül.
Az
utcai étkezde délen is elmaradhatatlan! Itt már egy komplett vietnami
ebédet is végig lehet enni, és akár banánnal be is fejezhető az étkezés.
Északon,
amikor az étkezőket fényképeztük, azonnal elfordultak, nem szerették a
kamerát. Itt Saigonban egyáltalán nem zavartatták magukat. Ott mindenütt
pálcikával ettek, itt kanalat és villát is lehetett kapni az utcai
restaurantban.
Sok
minden volt az apró tálakban, amit keverve fogyasztottak, de a rizs és a
halmártás - amivel végül is nyakon öntötték a húsdarabokból, gombából,
haldarabkákból és rizsből álló keveréket - sohasem hiányozhatott. A nuoc
mamnak nevezett halmártás a vietnamiak általános ételízesítő
dresszingje. Úgy készül, hogy tengeri halakat hordókba gyömöszölnek, s
azok a tűző napon hetekig, hónapokig állnak jól besózva. Végső soron egy
erősen pikáns ízű nedv keletkezik, melynek kitűnő íze van. Ital nem jár
az ebédhez! Az étterem mellett levő kókuszárus portékája, a kókusztej
nagyszerűen csillapítja a szomjúságot, de a teaárusra sem kell sokat
várni, aki kocsijával jár-kel, és kínálja a cukortalan, keserű teát.
Meglepődtünk kicsit, amikor megtudtuk, hogy expressz vasalást is vállalnak az utcán! Tessék, meg is lehet várni...
Errefelé
délen több ilyen háromkerekű kiskocsi is futott az utcákon: sze lamnak
hívják, kisfogyasztású, személy- és árufuvarozásra egyaránt használják.
És
mit csinálnak ezek a lányok? Bételt rágnak! Közben tereferélnek.
Köröskörül az aszfalton véres cseppek: a bételrágás nyomai. Ennek a
szenvedélynek évszázados hagyományai vannak. A bételbors bódító ízű
levelébe egy szelet arekadiót csavarnak, egy csipet mész kerül hozzá, és
máris lehet élvezni, rágcsálni, de a harapás nyomán kicsorduló piros
nyálat ki kell köpni, mert erősen csersav tartalmú.
A
mozgóárus edényében megpillantottam kedvenc vietnami ételemet a nemet.
Finom rizslisztből hártyavékonyságú tésztát gyúrnak, azt vízben kifőzik,
kis tarisznyákat készítenek belőle, amit vagdalt hússal, rákkal és
gombával töltenek meg, fűszerezik és olajban kisütik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése