A takarmánynak
tartalmaznia kell az állat létfenntartásához és a termeléshez szükséges
táplálóanyagokat. A háztáji baromfitartás során a külterjes tartási és
takarmányozási viszonyok között a kapirgáló baromfi csak néhány dekagramm
szemestakarmányt kap, amely nem tartalmazza mindazokat a táplálóanyagokat,
amelyek magas színvonalú termelést eredményeznének. Így a hústermelésre tartott
állatok jóval hosszabb idõ alatt lesznek vágóérettek, a tojók tojástermelése
pedig elmarad az intenzíven tartott és takarmányozott állományok termelése
mögött.
A korszerû, egy termelési célra tenyésztett fajták genetikai adottságai jóval nagyobb termelést tesznek lehetõvé, de ezek az adottságok csak akkor bontakoznak ki, ha az állat igényét minden tekintetben ki tudjuk elégíteni. Hiába tartunk értékes, nagy termelõképességû fajtát, ha "alultakarmányozzuk" a termelés drága lesz és nem kielégítõ. A tétel fordítva is igaz, külterjes tartási- és takarmányozási viszonyok között azokat a fajtákat tartsuk, amelyeket háztáji tartásra tenyésztettek ki, mert ezeknek kisebb a táplálóanyag igényük.
A korszerû, egy termelési célra tenyésztett fajták genetikai adottságai jóval nagyobb termelést tesznek lehetõvé, de ezek az adottságok csak akkor bontakoznak ki, ha az állat igényét minden tekintetben ki tudjuk elégíteni. Hiába tartunk értékes, nagy termelõképességû fajtát, ha "alultakarmányozzuk" a termelés drága lesz és nem kielégítõ. A tétel fordítva is igaz, külterjes tartási- és takarmányozási viszonyok között azokat a fajtákat tartsuk, amelyeket háztáji tartásra tenyésztettek ki, mert ezeknek kisebb a táplálóanyag igényük.
A
takarmányadagokat úgy kell összeállítani, hogy tartalmazzák mindazokat a
táplálóanyagokat amelyre az állatnak szüksége van ahhoz, hogy minél rövidebb
idõ alatt, minél nagyobb mennyiségû terméket állítson elõ. Ezek a
táplálóanyagok a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok.
A szénhidrátok
és a zsírok szolgáltatják a takarmány energia tartalmát. A gabonamagvak
sok szénhidrátot (keményítõ) tartalmaznak és zsírtartalmuk is kielégítõ. Ezért
ezeket a takarmányokat energiahordozó takarmányként tartjuk számon.
Az intenzív állattartás nem elégszik meg a gabonamagvaknak, mint energiahordozóknak az alkalmazásával, ezen kívül állati eredetû zsírok felhasználásával készített energiahordozók is szerepelnek a keveréktakarmányokban (pl.: zsírpor). Ezeknek az ára sajnos hazánkban igen magas, pedig a baromfi a zsírkiegészítést nagyon meghálálja, hiszen az összes állatfaj közül a legjobb hatásfokkal emészti a zsírokat.
Az intenzív állattartás nem elégszik meg a gabonamagvaknak, mint energiahordozóknak az alkalmazásával, ezen kívül állati eredetû zsírok felhasználásával készített energiahordozók is szerepelnek a keveréktakarmányokban (pl.: zsírpor). Ezeknek az ára sajnos hazánkban igen magas, pedig a baromfi a zsírkiegészítést nagyon meghálálja, hiszen az összes állatfaj közül a legjobb hatásfokkal emészti a zsírokat.
A szénhidrátok
közé tartozik a nyersrost is, ami a növényi eredetû takarmányokban
fordul elõ. Nehezen emészthetõ táplálóanyag és a többi táplálóanyag
kihasználását is rontja. A baromfi nyersrost emésztése igen rossz. Ezért csak
annyi rostot szerepeltetünk a baromfi takarmányában amennyi a bélmozgások
fenntartásához feltétlenül szükséges (tyúkfélék 2-3%). Más a helyzet a legelõ
állatfajnak számító libával és a kacsával, takarmányukba 4-5 % nyersrostot kell
biztosítani.
Nagy figyelmet
kell fordítani az etetett takarmányok fehérjetartalmára, hiszen az
állati szervezet fehérjét (tojást, húst) csak fehérjébõl képes elõállítani. A
gabonamagvak nem tartalmaznak elegendõ fehérjét a magas színvonalú termeléshez
és bennük az aminosavak aránya sem megfelelõ. Ezért feltétlenül szükséges nagy
fehérjetartalmú alaptakarmányok használata a keveréktakarmányokban. A
fehérjében gazdag takarmányok állati-, vagy növényi eredetûek lehetnek. Az
állati eredetû takarmányok (halliszt, húsliszt) fehérjetartalma általában nagyobb
biológiai értékû, mert aminosav összetételük (aminosavak = a fehérjék
építõkövei) jobban hasonlít a termék aminosav összetételéhez.
A baromfi
számára a két legfontosabb aminosav a metionin és a lizin. Ezeknek a
mennyiségét a receptkészítéskor mindig ellenõrizni kell. Ha az említett két
aminosav nem elegendõ az adagban, akkor kristályos (szintetikus) aminosav
készítmények felhasználásával (pl.: Biometin, Biolizin, stb.) lehet azokat
pótolni.
Az ásványi
anyagok biztosítják a csontos váz kialakulását. Legfontosabb a kalcium és a
foszfor mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya. Különösen sok kalciumot
igényelnek a tojó állatok, mert a tojáshéj sok meszet tartalmaz. A
tojástermelés alatti mészhiány lágyhéjú tojások termelését, majd a
tojástermelés csökkenését eredményezi. A takarmányok kalcium-tartalmának
kiegészítésére takarmánymeszet használunk.
A baromfi a gabonamagvakban lévõ foszfornak csak kb. a felét képes hasznosítani. Ezért a keveréktakarmányok foszfortartalmát ásványi foszforhordozókkal kell biztosítani. Ilyen készítmények pl.: az AP-17, Nutrafosz-3, MCP, DCP, stb. Ezeknek a készítményeknek a használatakor figyelembe kell venni azt, hogy egyúttal kalciumot is tartalmaznak.
A kalcium és a foszfor hasznosulását a D-vitamin ellátottság javítja, ezért a baromfiak takarmányozása során a D3 vitamin adagolást is biztosítani kell.
A szervezet zavartalan mûködéséhez még egyéb ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van, amelyeket ásványianyag premixekkel lehet a takarmányba adagolni. (A Nutrafosz-3 azért kitûnõ foszforhordozó készítmény, mert a foszforon kívül egyéb nyomelemeket is tartalmaz.)
A baromfi a gabonamagvakban lévõ foszfornak csak kb. a felét képes hasznosítani. Ezért a keveréktakarmányok foszfortartalmát ásványi foszforhordozókkal kell biztosítani. Ilyen készítmények pl.: az AP-17, Nutrafosz-3, MCP, DCP, stb. Ezeknek a készítményeknek a használatakor figyelembe kell venni azt, hogy egyúttal kalciumot is tartalmaznak.
A kalcium és a foszfor hasznosulását a D-vitamin ellátottság javítja, ezért a baromfiak takarmányozása során a D3 vitamin adagolást is biztosítani kell.
A szervezet zavartalan mûködéséhez még egyéb ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van, amelyeket ásványianyag premixekkel lehet a takarmányba adagolni. (A Nutrafosz-3 azért kitûnõ foszforhordozó készítmény, mert a foszforon kívül egyéb nyomelemeket is tartalmaz.)
A vitaminok
olyan járulékos anyagok, amelyekre az állati szervezetnek feltétlenül szüksége
van az életfolyamatok zavartalanságához, a jó egészségi állapothoz. A
baromfitakarmányok összeállításakor az alaptakarmányok természetes
vitamintartalmát - éppen azért mert az változó - figyelmen kívül hagyjuk és a
szükségletnek megfelelõ vitaminszintet vitaminpremixek alkalmazásával
biztosítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése