2012. szeptember 16., vasárnap

Indonézia III/3

  INDONÉZIÁBAN JÁRTUNK 1980-BAN
Szent helyek, épületek




Nagyon tetszetős hindu templomegyüttest látogattunk meg. Nem kevés ideig dolgozhattak e nagyszerű vallásos remekműveken a mesteremberek.





Az indonéz szigeteket a körülvevő tenger nemcsak elszigetelte, de össze is hozta tudásban, kultúrában, vallásban, népszokásban az itt élő népeket. A legerősebb hatást India gyakorolta. Az onnan származó vallások tanításai szerint élnek itt is az emberek. Mindennek egyik bizonyságául szolgálnak a pompás hindu templomok. A hinduk és buddhisták türelemesek egymás vallására nézve, templomaikat látogatják, egymás imáit nem zavarják. Nekünk ez egy kicsit szokatlan. Templomaikba mindenkit beengednek, ezért azok szinte turistalátványosságok.





Indonézia legnagyobb és legcsodálatosabb hindu temploma Pramamban van.





A torony magassága 130 láb. Májustól októberig, amikor holdtölte van, itt szokták bemutatni a Rmajana balett estétől késő éjszakáig tartó előadásait. A megmerevedett, kihült láva-félszigeten épültek a templomok és szentélyek, melyekhez az egyhangúan zúgó, mormogó tenger szolgáltat zenei aláfestést.





Kirándulást tettünk a szent majmok erdejébe, Sangehbe. Százával ugrálnak a szemtelen majmok a szent romok között. Rettenetesen pimaszok: ha nem figyelsz, rád ugrálnak, és ha van nálad élelem, kikapják a kezedből, de akár a táskát is ellopják. Egyik útitársunk így járt.





Most pedig elkalauzolom tisztelt Olvasóimat a világ egyik legcsodálatosabb évezredes Buddha-templomába, Borabodurba, ahol a nagy hittérítő hamvainak egy részét őrzik.





Hat emeleten húzódnak végig kétoldalt Buddha életét, élete egyes mozzanatait ábrázoló, művészien kifaragott kő-domborművek.





Buddha tanítványaival a szent fa alatt, ahol értelme megvilágosodott, hogy elinduljon a hindu vallás avult törvényeit újító, a társadalom ezer merev korlátját ontó igehirdető útjára.





E domborművek sok-sok Buddhát ábrázolnak elmélkedő, kegyosztó, oktató pózban - és még számos, az élettől vet jelenetet.





Hatalmas stupákat, kőharangokat láthatunk, járhatunk körül, melyek mindegyikében egy-egy legalább embernagyságú, ülő, elmélkedő szobor látható.





Buddha nemes és gazdag uralkodó családban született a messzi Indiában. Atyja szellemi ismeretekben gondosan nevelte és 3 palotát is épített számára: egy nyárit, egy télit és egyet az esős időszakra. 16 éves korában hozzáadták a csodálatos Jasohdarát. Hiába távolítottak el az utcán előtte mindent, mi rossz és visszataszító, amerre a fiatal nemes járt, egyszer egy aggastyánnal, máskor egy beteggel találkozott, majd meglátta egy ember holttestét. Érzékelve mindazt, ami nehézzé teszi az életet, a nyomort, az öregséget, a betegséget, a halált, elhatározta, hogy remete lesz. Elment az erdőbe, levágatta a hajfürtjeit és felöltötte magára a remeteélet köntösét. Tanult és elmélkedett. Hat esztendeig sanyargatta magát, és hallgatta a bölcs bráhminok, a hindu papok tanításait. Így jutott a bölcsesség fája alá és megvilágosodott. És elindulhatott a buddhizmus világhódító útjára.





A Pavon hindu templom.





Árusok tömege a templom körül. Itt bizony alkudni kötelező! Az ajánlott ár feléért, harmadáért megkapható az áru.





Ajándéktárgyak az utcai árusoktól is kaphatóak. Feleségem ilyesmire alkuszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése