2012. szeptember 19., szerda

Indonézia IV/1

INDONÉZIÁBAN JÁRTUNK 1980-BAN
Bali szigetére utazunk...




...és egy táncbemutatóra megyünk. A gamelán zenekar húzza a talpalávalót. Nézzük, kik is vezénylik kecses táncukkal azt az együttest!





A csodálatos sziget gyönyörű táncosnői ropják. Olvastam, hogy annak idején a hölgyek fedetlen kebellel jártak-keltek. Akkor ez volt a divat. De mi is a valóság?





Néhány évtizeddel ezelőtt még valóban így volt. Akkortájt csak a rosszlányok voltak nyakig beöltözve, és éppen erről lehetett felismerni őket. Aki tehát felöltözött, azt megszólták. A falvakban az idősebb asszonyok ma is fedetlen keblekkel járnak, de a fiatalabbak már felöltöznek.





A kakasviadal itt is pompás mulatság. Hullámformára hajlított acélpengékkel darabolták szét egymást a felingerelt állatok. Nagy fogadásokat kötnek, mint nálunk a lóversenyen. Volt olyan fogadó, aki motorkerékpárral jött a viadalra, majd gyalog ment haza - mert elveszítette azt a fogadáson.





Ritka látvány volt a tücsökviadal, amit azonban nem tudtam fényképezni, de leírom, miként történik. Már napokkal előbb pálinkával átitatott rizzsel etetik a tücsköket, hgoy erőszakosabbakká váljanak. Ezután körbeforgatott rizskalásszal felingerlik az elkülönített bambuszdobozokban heverő rovarokat. Ez olyasmi, mintha valaki tüskés seprű szurkálására ébredne legszebb alkoholmámorából. A legbékésebb tücskök szeme előtt is összefut a világ. Amikor kellőképpen feldühödtek, elkeseredetten rohamozzák meg az orruk előtt lassan elhúzott rizskalászt. Villámgyorsan arrébb teszik a válaszfalat, és ekkor összeugranak a felingerelt állatok, és megkezdődik az élet-halál viadal, mely ugyancsak sok fogadó pénztárcáját kifosztja vagy éppenséggel megduzzasztja.





Elutazunk Celokba, ahol a képzőművészetek, fafaragók közössége működik. Nézzük a fafaragókat!





Látjuk, hogyan festik a képeket, melyek a szigetvilág életét, népszokásait, történelmi eseményeit örökítették meg.





Az ügyeskezű fafaragók bámulatba ejtettek bennünket. El is költöttük utolsó filléreinket is.





A faragványok is az indonéz életet reprezentálják. Órákig bámultuk a csodálatos, fából készült remekműveket.





Indonéz vezetőnk az elmaradhatatlan orchideával. Bárhová érkeztünk, ezzel a szép virággal fogadtak bennünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése