2012. szeptember 25., kedd

Olaszország II/2a

 SZAKMAI UTAZÁS OLASZORSZÁGBA
A Szent Márk teret olyan épületritkaságok övezik, mint a bazilika, a Dózse palota, a Leggetta és az óratorony...




A Szent Márk téren, Velence nagytemplománál, a Szent Márk katedrálisnál vagyunk. A bazilika volt Velence életének szíve és központja. De talán még most is az.





Nekünk is sorba kellett állni, hogy bejussunk. Itt köszöntötte az ünneplő nép a frissen megválasztott dózsét, itt áldotta meg a Serenissima a csatába induló hajósait és hadvezéreit.





A bazilika tehát nemcsak a városi egyház szimbóluma volt, de a politikai hatalomé is, hiszen a dózsék kápolnájaként született. A bazilika homlokzatán 5 bejárat nyílik, az 5 portál mindegyikét az evanglista hazahozatalának különböző jelenetei díszítik.





Ugyancsak 5 keleties ízlésű kupola tornyosul a tetején tömörséget és ugyanakkor mozgalmasságot kölöcsönözve az épülettömbnek. A Szent Márk teret Itália egyik legmegragadóbb építészeti remekét, a Piazza San Marcot két tágas, egymástól különálló terület alkotja.





Maga a bazilika előtti tér és a tengerig lenyúló piazzetta. A hatalmas nyitott teret olyan épületritkaságok övezik, mint a bazilika, a Dózse palota, a Leggetta és az óratorony.





A Dante szobor.
A középkorban pompás lovagi tornákat is tartottak a téren, utoljára 1441-ben Foscari dózse fiának tragikus esküvőjén. Sok történelmi ünnepség színtere volt! itt mutatták be a megválasztása után a dózsét, akit az arzenál munkásai trónon a vállukon vittek körül a téren. A dózse ilyenkor pénzt szórt a népnek, a maradékot pedig a trónvivők kapták, akik - hogy minél több pénz maradjon a kezükre - végül már futólépésben haladtak fejedelmi terhükkel







A reneszánsz idején a tér a nagy ünnepi felvonulásoknak is színtere volt, évente egyszer pedig a templom előtt nemzetközi vásárokat tartottak.





A Dózse palota. A mostani épületet 1424-től több mint 30 évig építették. Többször is hatalmas tűzvész rongálták. A palota kívülről tömörebb felső és levegősebb alsó részt mutat. A palotában számos csodálatos terem, sok-sok festmény és egyéb relikvia található, de nem volt időnk ezúttal bemenni.





A Sóhajok hídján át a börtönökhöz lehetett átjutni a bíróságról. Az két részből állt: az ólom- és a kútbörtönökből. Utóbbi a Lagúna szintje alatt helyezkedik el. Idezárták a súlyosabb bűntetteket elkövető bűnözőket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése