2012. szeptember 18., kedd

Indonézia III/4

  INDONÉZIÁBAN JÁRTUNK 1980-BAN
Performanszok
Menjünk el egy táncestélyre, ahol indonéz táncot ősi kultúrájukból táplálkozó mítikus jeleneteket látunk, élvezhetünk!

Ezúttal nemcsak a szép táncosnőket kell megfigyelni, a gyönyörű maszkokat, melyek ugyancsak furcsának hatnak, de pompás ruháikat is. Ősi viseletükben játékos madárkák könnyedségével táncolnak és utánozhatatlan kecsesség jellemzi minden mozdulatukat.

Táncuk lassú, arcuk, testük szinte mozdulatlan. Csak a kar és a kéz él külön életet, néha úgy mozdul oldalra, mintha nem is vállból emelkedne ki, hanem azon csúszna jobbra-balra a nyak és a fej. Minden mozzanatnak, a kéz- és lábujjak helyzetének és a szemjátéknak is külön jelentősége van. Mi persze nem ismerjük ezen apró mozzanatok jelentését. A táncot a zenekar kíséri, karmester nincs, a korifeus maga a táncos, és ehhez igazodik a zene.

Szabadtéri színházba megyünk, ahol a régi indiai monda alapján megelevenedik a barong tánc.

A kísérő gamelán zenekarnak különös jelentősége van.

A jó és a rossz, vagyis a barong mitológiai állat és rangda, a szörny viaskodik egymással.

Egy másik bali táncműsor, a békák tánca. Már a színpadra is úgy ugráltak be a beöltözött szereplők.

Karcsú táncosnők követték őket kecses táncukkal. Nem is volt olyan könnyű a mozdulatsor, pedig beleadtam apait-anyait. Kínomban igyekeztem nagyon mosolyogni, de komolyan kellett figyelnem, nehogy kiessek a ritmusból, amit gamelán zenekar adott.

Végezetül partnerem visszakísért a feleségemhez. Megjegyzem, ő szemelt ki a nézők tömegéből s kért fel táncolni.

A zenekar pulpitusa is kockás, hogy elűzze a démonokat.

Másik bemutató, melyre egy vacsora után elvittek bennünket, a kecsak-táncműsor. Ezt éjszaka, hangulatos gyertyafénynél tekinthettük meg.

A műsor kísérőzenéjét a félmeztelen fiúk népes csoportja szolgáltatta, akik meglepő ritumusérzékkel ismételgették - énekhangon - a rövid szótagokat: kecsak, kecsak. Mintha gépfegyverből hangzott volna minden oldalról: kecsak, kecsak. Ez a tánc ugyancsak a Ramajanából való, főszereplője Rama, az isteni herceg és a ő szövetségesei, a majmok és a majomkirály.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése