2012. szeptember 8., szombat

Indonézia I/1

INDONÉZIÁBAN JÁRTUNK 1980-BAN
 Jakartában landoltunk




Amikor a jakartai repülőtéren kiszálltunk a légkondicionált óriásgépből, megcsapott a párás, forró levegő. Indonézia 3000 lakott és még ki tudja, hány lakatlan sziget birtokosa összesen 120 millió lakossal...





...és a főváros két és fél millióval. Pirostetejű kis családi házak, üdezöld pálmák és a legkülönfélébb színekben pompázó, kék-sárga-lila trópusi virágok ugyancsak kedvező benyomást tesznek.





A Nemzeti Bank. Itt kell elmondanom, hogy Indonézia holland gyarmat volt, és csak a II. világháború után nyerte el a függetlenségét hosszú harcok után. Kísérőnk elmondja, hogy annak idején ha egy fehér ember megszólított egy indonézt vagy ez netán fordítva történt, a bennszülött köteles volt leguggolni - mintegy a fehér ember felsőbbrendűségét igazolva.





A szegények nyomorúságos bádogviskói bizony erősen csúfítják a kellemes város képét.





A belvárosban lépten-nyomon találkozunk az itt népszerű 3 kerekű motoros riksával, a közkedvelt indozén trabanttal.





A Függetlenségi Emlékmű! A Függetlenség Ünnepére, 1945. augusztus 17-re emlékeztet. A látható oszlop színaranyból készült - aranylánggal.





Mindenütt kínálják a Wayang-bábokat. Ezek kecses, finom mozgású bábok, melyeket a színpadon a csuklójához szerelt, vékony pálcikák segítségével mozgat a bábművész.





Gyakran rendeznek Wayang-bábjátékokat, melyek figurái az üzletekben is megvásárolhatóak.





A holland hódítók a XVII. században a régi Jakartát felégették és egy új, Amszterdamhoz hasonló, csatotrnákkal átszelt települést akartak létesíteni. A csatornák két oldalán építették a legfontosabb utakat. E csatornák váltak a város mosodájává, hűsítő fürdőjévé, sőt még WC-ként is használták. Nem egyszer barna, szennyezett vizét a tenyerükbe veszik, és hörpintenek belőle.





A kínai bazár az indonéztől annyiban különbözik, hogy míg az utóbbi árusai igyekeznek túlkiabálni egymást, a kínai halkan szólít meg, hajlandó alkudni. Ha olyasmit keresel, ami az ő üzletében nincs, készségesen eligazít, hogy hol találod meg a keresett portékát.





Sok a gyerek. A születésszabályozás korántsem olyan szigorú, mint akár Szingapúrban vagy éppenséggel Kínában. Előbbiben a harmadik gyerek az aranygyerek, aki után már semmiféle juttatás nem jár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése