2012. szeptember 29., szombat

Olaszország III/2

 SZAKMAI UTAZÁS OLASZORSZÁGBA
Padova neve összeforrt a híres ősi egyetemmel, Páduai Szent Antal valamint Giotto nevével




Padova a római császárság idején Itália második legnagyobb városa volt. A régi városközpontot, szegényes, szűk utcáit árkádos, ódon házak övezik. Némelyikük akár 6-8 száz éves.





Az Igazságügyi Palota. A XII. században emelték az emeletes loggiasorral körülvett épületet. A padovaiak sokáig azzal büszkélkedhettek, hogy az építmény teljes belsejét elfoglaló helyiség a világ legnagyobb terme. Csupán egy óriási faló áll benne, amit 1466-ban készítettek farsangi tréfa céljaira.





A város közepén áll a világhírű, nagymúltú egyetem. A firenzei származású Giotto 1306 táján Padovában találkozott híres kortársával, Dantéval, akinek lenyűgöző hatása valahol ott rejlik a képein...





Gattamelata lovasszobrát látjuk, aki velencei hadvezér volt, és akkor szerzett dicsőséget, amikor a köztársaság a venetói városokért küzdött.





A helység leghíresebb épülete a Szent Antal templom hét kupolával és a közéjük groteszkül illeszkedő minaretszerű, vékony tornyokkal. Mindez pedig különös keleties benyomást kelt.





Azt, hogy milyen közvetlen, hatalmas hatással lehetett kortársaira Szent Aantal, az is jellemzi, hogy 1230-ben bekövetkezett halála után pár évvel már szentté avatták, és 6 év múlva pedig elkészítették a nagy templom tervét.






A 65x115 méter területét övező falait két évszázadig emelték. Innen a román és gótikus stílus keveredése. Igen hangulatos a templommal egybeépített kolostor csúcsíves, árkádos udvara. Az épület néhány Tiziano-freskót is őriz a mester korai éveiből. A templom síremlékei közül figyelemre méltónak Contarini, velencei hadvezér hat rabszolgától hordozott  sírja és Bembo bíboros síremléke. A templom belesjét valaha freskók díszítették, melyek az 1749-es tűzvész során elpusztultak. Azóta csak egyszerű falak magasodnak a sok gazdag emlékmű fölé. A szomszédos amfiteátrum sűrű tágas tér ovális körében a leghíresebb padovai diákok szobrait állították fel, így Báthory Istvánét is más hírességeké mellé, mint Galilei, Dante stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése