2011. március 1., kedd

A giardiosis

EGY KEVÉSBÉ ISMERT ZOONÓZIS, A GIARDIOSIS
Egy b-i olvasónk azzal a panasszal keresett meg, hogy értékes kiskutyákat adott el külföldre, ahol megállapították, hogy az állatok GIARDIÁKKAL (olv. dzsardiákkal) fertőzöttek. A külföldi vevő ügyvédje bejelentette a „szavatossági igényt”.
Olvasónk megdöbbenve vette a felszólítást, mert a kutyák az átadáskor teljesen egészségesnek látszottak. Mivel pedig erről a betegségről még sohasem hallott, több kérdést is feltett, nevezetesen hogy a giardiosis miféle bántalom, milyen tünetekkel jár, hogyan mutatható ki a fertőzöttség, és hogy miként reagáljon a felszólításra.
Elöljáróban annyit, hogy a giardiosis a kutyák parazitás bántalma, amit a vékonybélben élősködő apró ostoros protozoonok okoznak. A paraziták bélgyulladást, súlyos hasmenést és súlycsökkenést, de akár elfullást is előidézhetnek.
A bántalmat okozó véglény cystái (=„peték”) a bélsárral jutnak a külvilágra, melyeket a fogékony állat lenyel és bekövetkezik a fertőzés. Fontos tudni, hogy az ember is megfertőződhet, és súlyos tünetek is kialakulhatnak, amint arról a későbbiek során részletesebben is szót ejtünk.
Olvasónk kérdésére, hogy miként reagáljon a felszólításra, nagyon alaposan ismerni kell úgy az itthoni, mint pedig az állatok átvétele utáni körülményeket, „eseményeket”. Ez ügyben tehát legjobb lesz minél előbb a kezelő állatorvoshoz fordulni, aki az állományt ellenőrizte, ismerte, a kutyákat védőoltásban részesítette stb.

A GIARDIOSIS

A Giardia volt az elsőként megtalált emberi parazita-protozoon (=véglény, egysejtű állati szervezet), amit már 1681-ben megtalált LEUWENHOEK, de az első pontos leírója LAMBL volt 1859-ben. Azt pedig, hogy a parazita klinikai tüneteket, hasmenést idéz elő, csak 1954-ben bizonyította be RENTDORFF.
A giardiák előfordulnak az emberben, az emlősállatokban (főként kutya, macska, borjú stb.), a kétéltűekben, a rágcsálókban, sőt a madarakban is.

A KÓROKOZÓ

A Giardia genusba (=nemzetség) tartozó protozoonok a gerinces gazdák béllumenét népesítik be. A Giardiák flagelláták, vagyis ostorosok, genetikailag primitív élőlények. Vegetatív (trofozoitok) és cisztás alakjuk van.
A trofozoitok (a „kórokozók”) a vékonybél felső részében „tanyáznak”. Papírsárkány vagy körte alakú, kanál formájú (KÉP) organizmusok (=szervezetek), amelyek 9-21 mikron hosszúságúak és 5-15 mikron szélességűek, a vastagságuk pedig mindössze 2-4 mikron.
Két nagy sejtmagja a véglény szélesebb felében szimmetrikusan helyezkedik el, és nyolc ostora van, melyek gyors csapkodásával aktív mozgásra képes.
A hasi oldal felső részét a szívókorong foglalja el, mely segítségével a bélhám felszínéhez tapad.
A trofozoit a szervezeten kívül nem marad életben, a bélsárban főként csak hasmenéses roham során és csak friss vizsgálati anyagban található meg.
A vegetatív alak (trofozoit) az ileum (=csípőbél) alsó részében becisztálódik. A ciszta tojás alakú, 8-16 mikron hosszú és 7-11 mikron széles. Kettős fénytörő fala van, benne megtalálhatók a visszahúzódott ostormaradványok.
A véglény a kiszáradással szemben rendkívül érzékeny, a ciszták azonban nedves, hűvös környezetben akár hónapokig is fertőzőképesek maradnak, azonban száraz, meleg környezetben gyorsan elvesztik a fertőző-képességüket.
50°C hőmérsékleten azonnal elpusztulnak a ciszták, mínusz 20°C-on pedig legfeljebb 10 órán keresztül maradnak fertőzőképesek.

A FERTŐZŐDÉS

A ciszták a bélsárral kerülnek a külvilágra, majd ha az ember vagy a fogékony állat azt lenyeli, bekövetkezik a fertőződés.
Ez olyan módon történik, hogy a szájon át felvett ciszták a bélcsatornában excitálódnak, mely során hosszirányú hasadással két vegetatív alakra osztódnak. Minden ciszta citoplazmájában (=a sejt protoplazmája, élőanyaga, amelyben a sejt alkotórészei találhatók) két trofozoit képződik, melyek kiszabadulva rátapadnak a bél hámsejtjeire és szinte zsindelyszerűen borítják a bél nyálkahártyáját.

KÓRFEJLŐDÉS

A trofozoitok elárasztják a bél hámszövetét, és szívókorongjaik közvetlenül károsítják a bél mikrovillusait.
A Giardia sejtkárosító anyagot juttat a béllumenbe, ami a nyálkahártya strukturális károsodását idézi elő, és nyálkahártya-gyulladást okoz.
Az okozott ártalmak toxikus és mechanikus jellegűek, melyek során táplálék-felszívódási zavarok lépnek fel. Elsősorban a zsír és a zsírban oldódó A-, D- és K-vitamin felszívódása szenved zavart. Kisebb jelentőségű a szénhidrát és a fehérje-anyagcsere zavara.

TÜNETEK

Főként a fiatal kutyák és macskák esetében a legjellemzőbb tünet a bélgyulladás, a fejlődésben visszamaradás, a testsúly csökkenése, az olykor véres jelleget öltő hasmenés. Ennek során nem egyszer végbélelőesés és akár exsiccosis (=kiszáradás) is előfordulhat.
Legtöbb esetben a Giardia fertőzöttség tünetmentes és csak a ciszták ürítése utal a fertőzöttségre.
A hasmenés fellépése és a fejlődés elmaradása során a borjak esetében is kell gondolni a Giardia fertőzöttségre is.
A bélsárvizsgálatok során talált nagyszámú cisztaürítés széleskörű fertőzöttségre utal. A vizsgálatok során ugyanis a kutyákban 0,5-18%, a macskákban 2-5%, a borjakban pedig 27-40%-os volt a vizsgált állományban a cisztaürítés (SZÉNÁSI ZS.).

A BETEGSÉG (FERTŐZÖTTSÉG) MEGÁLLAPÍTÁSA

A diagnózis megállapítása a bélsárban megtalálható ciszták vagy trofozoiták kimutatásával történhet. A trofozoiták csak friss vizsgálati anyagban mutathatók ki. Hasmenés hiányában, a fertőzöttség gyanújának során a vizsgálatot többször is meg kell ismételni, mert a ciszták ürülése sporadikus (=szórványos) lehet.
Elhullás esetén a trofozoiták nagy tömegben jelen lehetnek és kimutathatók a bél nyálkahártyájának a kaparékában.
A tradicionális módszer a trofozoiták vagy ciszták kimutatására a mikroszkópos vizsgálat, újabban azonban specifikusabb és érzékenyebb diagnosztikai módszereket fejélesztettek ki (immunfluerenciás mikroszkópia, ELISA), ezek a vizsgálatok laboratóriumban történnek. Szavatossági esetek során nem elhanyagolható a jelentőségük.

GYÓGYKEZELÉS

A giardiosisos tüneteket mutató kutyák és macskák kezelése azért is nagyon fontos, mivel ezek az állatok a gyermekekkel szoros kapcsolatban lehetnek, és azokat fertőzhetik.
Számos parazita elleni készítmény van forgalomban, ezúttal azonban a példa kedvéért csak két a giardiákra is hatásos készítményt említünk meg.
DRONTAL PUPPY szuszpenzió a kölyökkutyák számos kórokozó fonálférgei ellen hatékonyan alkalmazható, és a giardiák ellen hatásos, de a galandférgeket nem hajtja el!
A szuszpenzió akár az eleséghez keverve is alkalmazható, de a mellékelt applikátorral is könnyen, közvetlenül beadható. Az állat előzetes koplaltatására nincs szükség.
Alkalmazása: egy millilitert kell adni egy testsúlykilogrammra számítva. Ez azt jelenti, hogy a pumpa egyszeri lenyomásával egy ml gyógyszer ürül. A műanyag flakon 50 ml-es, a gyártástól számítva 3 évig felhasználható.
A kezelést követő napokban az állatok ürítik a férgeket, ezért az ürített bélsarat égessük le. Az állat környezetét gyakran takarítsuk, ürítsük, majd alaposan mossunk kezet. A kezelést követő napokban a gyermekeket tartsuk távol a kutyáktól. A gyógyszert és a maradékait nem szabad a kommunális szemétbe dobni.
A macskák féregtelenítésére többek között a DRONTAL CAT tablettát alkalmazhatjuk. A gyógyszer számos belső parazita, így a galandférgek ellen is hatásos. Adagja: egy tablettát 4 testsúlykilogrammra számítsunk, de a tabletták szükség szerint darabolhatók. A készítmény macskakölyköknek is adható, de vemhes állatoknak nem ajánlott.
A beadás legkönnyebben úgy történhet, hogy a tablettát összetörjük és húsban, kolbászban vagy egyéb eleségben megetetjük az állattal. A kezelendő macskát nem kell koplaltatni.
Diagnosztizált bélférgesség esetén a kezelést 2-3 hét múlva kell megismételni. Az újrafertőződés veszélye miatt a kezeléseket ajánlatos negyedévenként ismételni.
A gyógyszer a gyártástól számított 5 évig felhasználható. A csomagolása papírdobozban történik, 2 tabletta van alumínium fóliában.
A GIARDIOIS TÜNETEI EMBEREN (Szénási Zs. útmutatása alapján)
A Giardia fertőzést a klinikai tünetek színes változatossága jellemzi. Rendszerint a fertőzés után 1-3 héttel kezdődnek az akut (=heveny) tünetek. A betegség első jele a hányinger, hányás, étvágytalanág, fáradtság és hasi diszkomfort érzés. Mérsékelt láz és borzongás is korai tünet lehet.
Ezt követi a hirtelen kitörő vizes, bűzös hasmenés, jellegzetes hasi zubogás és feszülés, amelyhez bűzös szelek távozása kapcsolódik. Bűzös felböfögés, puffadás, zsírszék gyakran megfigyelhető.
Gyakori a súlycsökkenés. A székletben ritkán van vér vagy nyálka, ez segít elkülöníteni a giardiosist az amoebosistól és a dizentériától. Az akut fázis rendszerint csak 3-4 napig tart, de elhúzódhat, ami súlyvesztéssel, erőtlenséggel jár.
A bántalom nem ritkán szubakut (=félheveny) vagy krónikus (=idült) formába megy át, enyhe vagy mérsékelt tünetekkel. Ezt laza, bűzös széklet, fokozott szélképződés és hasi feszülés jellemzi.
Néha a krónikus tünetek évekig fennállnak, gyakran viszont bizonyos idő után spontán eltűnnek. A betegek több mint 10%-a tünetmentes cisztaürítővé válik.

VÉDEKEZÉS

Bár nem tudják, hogy az eltérő fertőzőképesség vajon a Giardia-törzsek különbözőségének vagy a gazdafaktorok változékonyságának a következménye-e, de a WHO Szakértői Bizottságának, a FAO-nak a szakértői a Giardiózist azok közé a betegségek közé sorolják, amelyekben az ember-állat kapcsolat fontos a fertőzési láncban.
1. Miután több adat utal arra, hogy az állatok az emberi giardiózis forrásai lehetnek, meg kell szüntetni a kutya, macska fertőzöttségét az előbbiekben leírt módon, megfelelő higiéniai szabályok betartásával pedig meg kell gátolni az állatoktól való fertőződést.
Ne feledjük, hogy a szoros kontaktus alkalmat nyújt a kórokozó átvitelre állatról emberre.
Ugyanakkor arra is vannak adatok, hogy az emberi székletből származó Giardia lamblia cisztákkal etetett kutyák is megfertőződtek.
2. A személyes higiénia betartása! Különösen óvakodni kell az emberi és az állati ürülék szennyeződéseitől (kézmosás stb.).
3. Számos élelmiszerben is találtak Giardia cisztákat, következésképpen gyakori a fertőzés élelmiszerekkel való átvitele, főként a szennyezett zöldségekkel, salátával. A nyers zöldségeket, gyümölcsöket a fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni.
4. Az élelmiszerek gondos megfőzése, megsütése megsemmisíti a cisztákat is.
5. Nagyon gyakori fertőzési forrás az ivóvíz! Potenciálisan minden felszíni víz ki van téve állati vagy emberi szennyeződésnek.
A turistáknak külföldön nem ajánlatos csapvizet inni olyan helyen, ahol a tisztasága nem garantált. Megjegyzem, hogy az ivóvíz szokásos klóros fertőtlenítése nem hatékony a Giardia ciszták ellen. A forralt víz fogyasztása azonban biztonságos.

AZ ADÁSVÉTELI SZAVATOSSÁG

Miután Olvasónk esetében nem ismerjük a kiskutyák vásárlásának körülményeit, tájékoztatásképpen dióhéjban összefoglaljuk az eladó szavatossági felelősségét általában.

MIT ÉRTÜNK SZAVATOSSÁGI FELELŐSSÉG ALATT?

Szavatosságon az eladónak azt a kötelezettségét értjük, amely által az adásvételi szerződés hibás teljesítése estén a törvénynél fogva helytállni tartozik.
Az eladót ez a szavatossági kötelezettség attól függetlenül terheli, hogy szolgáltatása szándékosan, gondtalanul vagy jóhiszeműen volt-e hibás. Tehát az eladó felelősséggel tartozik az eladott állat egészségi állapotáért.

MIKOR MENTESÜL AZ ELADÓ A SZAVATOSSÁGI FELELŐSSÉG ALÓL?

Nem kell szavatolni az eladónak a hibás szolgáltatásért akkor:
1. Ha az adásvétel során olyan írásbeli megállapodást kötöttek, melyben kizárták az eladó felelősségét a szolgáltatás hibátlanságáért.
2. Ha a vevő a hibát a vásárláskor ismerte.
3. Amikor a vevő az állatot árverésen vásárolta.

MIKOR BESZÉLHETÜNK HIBÁS TELJESÍTÉSRŐL?

1. Ha az állat olyan hibában szenved, amely az értékét vagy a rendeltetésének megfelelő használhatóságát lényegesen csökkenti.
2. A hibának lényegesnek kell lennie, mely a gazdasági vagy forgalmi értékét esetleg, a rendeltetésszerű használhatóságát számottevően csökkenti vagy éppenséggel meg is szünteti.
3. Amikor a hiba már az átadás időpontjában megvolt, vagy a bajt kiváltó tényezők már az eladónál érvényesültek.
4. Az eladó csak a rejtett, tehát kellő körültekintéssel fel nem ismerhető hibákért felel.
5. Az eladó köteles a vevőt az állat lényeges hibáiról, tulajdonságairól és az ezzel kapcsolatos fontos körülményekről tájékoztatni (oltások, tartási és takarmányozási körülmények stb.).
6. Az eladó általában mentesül a szavatossági felelősség alól akkor, ha a vevő a hibát adásvétel során már ismerte és ennek ellenére megvásárolta az állatot.
7. Ha az eladó elhallgatja, netán leplezi az általa ismert lényeges hibát, amelynek jelentőségével tisztában van, magatartása már csalárd eljárásnak minősül és még súlyosabb jogkövetkezményekkel járhat.
8. A vevő a hiba felfedezése után haladéktalanul köteles kifogását az eladóval közölni. Amennyiben a közlés késedelemből kár származik, azért a vevő felelős.
9. A hibás teljesítéssel kapcsolatban felmerült költségek az eladót terhelik!
10. Amennyiben nem történik megegyezés, az adásvételt követő 60 napon belül érvényesítheti a vevő bírói úton a szavatossági jogait.
(Szerző: dr. Radnai István)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése