2011. március 14., hétfő

Tunézia V/1b

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
Ellátogatunk egy magánállatkertbe




A különböző törzseket az öltözékükről lehet megismerni. A tuaregek pl. hosszú fehér gyolcs szalaggal tekerik körül a fejüket a tűző nap ellen. Ugyanakkor a testüket csaknem földig érő fehér vászon lebernyeg borítja.





A ruhaburok helyett én egy pálmafa alatt kerestem menedéket a rekkenő hőségben, a forrón tűző nap izzó sugarai elől.





Ellátogatunk egy magánállatkertbe, ahol megismerhetjük azokat az állatokat, melyek Tunéziában honosak. Többek között a tarajos sült.





Bátran mutatja a tulajdonos az itt található óriási gyíkokat, sőt a kígyót is kiveszi fészkéből.





Felhívja a figyelmünket, hogy Tunéziában gyakori állat a mérges skorpió. Mint látjuk, zöldessárga színű, kövérhasú és vagy 15 cm hosszúságú az errefelé honos bestia. Leginkább lapos kövek alá, hasadozott fakérgek réseibe, öreg falak repedéseibe bújik, és itt rejtőzik el. Ha ilyen nincs, a talajba vág magának tágas lyukakat. Alkonyattájt kimászik a rejtekéből, és a közelben tanyázó ezernyi társával vadászatra indul. Ha lepke, pók, légy, százlábú, hangya vagy egér kerül az útjába, mérges fullánkját villámgyors mozdulattal háta és feje fölé lendíti, és egyetlen szúrással megbénítja áldozatát. Majd szépen lassan elfogyasztja. Szúrása úgy állatokra mint az emberre mérgező! - figyelmeztet a szakember.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése