2011. március 27., vasárnap

Kolumbia III/1

KOLUMBIA
Kartagéna a tenger partján fekvő ősrégi kikötőváros



Bogotából egy kis géppel utazunk tovább északra, a Karib-tenger partján fekvő ősrégi kikötővárosba, Kartagénába. Az út mindössze egyetlen órácskát vett igénybe, s ezalatt az örök tavaszból átrepültünk az örök nyár birodalmába.





Hamarosan megpillantjuk a Karib-tengert és a kikötővárost. Kartagéna kiemelt szerepű kikötő volt, mert egyrészt ideszállították a néger rabszolgákat, másrészt a spanyolok innen idították haza Dél-Amerika összerabolt kincseit: aranyát, ezüstjét és így tovább. Stratégiai jelentősége miatt az angolok, gazdag zsákmányt remélve pedig a kalózok állandó támadásának volt kitéve a város.





Kartagéna Kolumbia nyolcadik legnagyobb városa. Az utcákon eleven, nyüzsgő a forgalom. Éppen az egyenruhás diákok özönlenek ki az iskolából.





Az árkádok alatt temérdek kacatot, a csempészhajók gyomrából származó cipőt, táskát, ruhaneműt, cigarettát árusítanak. A régi házak itt is koloniális stílusban épültek. Minden ház kőből, téglából van, a kalózok állandó fenyegetése miatt úgy húzták fel, hogy védhető legyen.





A kopott, viharvert házfalak, az omladozó kőcsipkék, sérült homlokzatok kissé lehangolóak. A felbecsülhetetlen értékű műemlékek bizony felújításra, védelemre szorulnának. Nem csupán a házak, de még a 300 éves színház roskadozó falait is pusztán két üres tekintetű szobor és egy álmos éjjeliőr vigyázza.





Egy ma már ugyancsak ütött-kopott ház előtt megállít vezetőnk. Csak a félig levert címer jelzi, hogy annak idején itt volt, Krisztus nevében itt működött a Szent Inkvizíció. Valaha ezek a falak sok-sok jajkiáltástól és halálhörgéstől visszhangoztak. Még az emlékét is ki akarták törölni, és leverték jórészt a címert is az épület ormáról az egyébként alapvetően szintén vallásos városlakók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése