2011. március 24., csütörtök

Kolumbia II/5

KOLUMBIA
Eldorádó mítikus ország Dél-Amerikában




Következő nap reggel ismét városnézésre indulunk. Megállunk egy régi templom előtt, melyet 400 évvel ezelőtt nem akármilyen alkalomra építtetettt a spanyol uralkodó - meséli a történetet a vezetőnk. Az alkirály kinevezésekor az ünnepségen egy nagyon csinos, elegáns hölgy is jelen volt, aki megtetszett a nagyúrnak, és valamiként talált is módot arra, hogy megszólítsa. A hölgy a megszólításra kihívóan elmosolyodott, szétnyitotta a bundáját, mely alatt egy csontvázat látott őfelsége. A király megdöbbent, elájult és vezeklésül ezt a templomot építtette a klarisszáknak! Hogy mindezt milyen indítékból tette valójában, arról nem szól a fáma.





A drágakő-bányászat ugyancsak nagyon fontos részét képezi az ország kincseinek. Aranyat is bányásznak, mely mennyisége 1970-ben 6293 kg-ot tett ki, a felszínre hozott ezüst 2400, a platina pedig 550 kg-ot. Ezúttal a világ legszebb smaragdját látjuk.





Egy csodálatosan szép aranytárgyat látunk a múzeumban. A kolumbiai hölgyek odavannak az ékszerekért. Valamirevaló asszonyt nem lehet látni errefelé gyűrű, fülbevaló vagy koráll nélkül. A természet pedig éppen nekik teremtette a drágakövet, melyből a legtöbbet éppen Kolumbiában bányásszák.





A smaragd csiszolása óriási gyakorlatot, nagy szakértelmet és bizony meglehetősen sok időt vesz igénybe. Megfigyeljük, hogyan is dolgozik a mester. Egyébként az utcán is lépten-nyomon kínálják a zugárusok a smaragdot. Viszonylag nagyon olcsón! De sajnos nem értünk hozzá, nem merünk ilyen módon vásárolni. Pedig a bányákból sok szép drágakövet hoznak fel illegálisan is a munkások. Ez kerül a "szabadpiacra". E méregdrága, csillogó luxusköveket kiaknázó indiánok a legprimitívebb körülmények között, vakoskodva gürcölnek a gödrök mélyén. Ezek a bányák olyan magasságban vannak, mely légkörét az eurpópai ember talán ki sem bírná. És ugyan mennyit keresnek az embertelen munkával? Naponta 2-3 márkát. Időnként fellázádnak, a hatalom gyorsan és brutálisan leveri a lázadást, majd békésen folytatják tovább a munkát.





Bekukkantunk az Arany Múzeumba. Itt az inkák el nem lopott kincseiből látunk ízelítőt. Zordon fegyveres őr vigyáz az értékekre. A vitrin alatt pedig milliónyi aranytárgy: karperecek, fülbevalók, főnemesi aranysisakok, halotti maszkok. Tengernyi drágaság borította a falat a vitrin alatt.





Megilletődve, elbűvölve bámultam a sok-sok aranyat. A spanyolok 400 év alatt legalább fél milliárd dollár értékű aranyat vittek ki az országból. Ezért kapta az Eldorádó nevet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése