2011. március 8., kedd

Tunézia IV/2b

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
Matmatai kvártélyok




Szívélyesen fogad benünket a ragyogó piros és kék futákba és fekete bakhnugokba öltözött háziasszony, aki ma is még malomkövekkel őrli a gabonát.






És ugyan miféle helyiség lehet ez? Hát ez a társalgó! Minden rendes portának van egy nappali társalgója. Egyszerű gyékény vagy szalmafedél, amely védelmet nyújt a nap forró sugarai ellen. A család tagjai napközben itt heverésznek, csevegnek, esetleg dolgozgatnak.





Itt van a főzőhely is. Fejnagyságú 3 kődarabra illesztik a füstös fazekat, és egész nap iszogatják az illatos mentateát.





Ugye ismerős a kép az idegenlégiós filmekből? Hát igen, itt volt a kvártélyunk a Fort szállóban, mely egykor az idegenlégiósok kaszárnyája volt. A kicsi, cellaszerű szobánknak nagyon egyszerű berendezése volt: ágy, asztal, kis rácsos ablak szúnyoghálóval.






Még ezideig kívülről sem láttam ilyen kaszárnyát. Az udvarán körülnézve elgondoltuk, hogy itt milyen kemény vezényszavak pattoghattak az idegenlégiós őrmesterek szájából. Az egyszerű fehérre meszelt falak bizonyára sok jaj-panaszról árulkodhatnának, ha megszólalhatnának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése