2011. március 15., kedd

Tunézia V/2

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
Utunk végső állomása Hammamet



Utunk végső állomása Tunézia legkedveltebb üdülőhelye, Hammamet. Szállodánk mór stílusban épült. Megállok a pálmafa árnyékában, védelmében, támaszában.





A Tunéziába látogató turisták eldorádója a csodálatos tengerpart, mely félkör alakban húzódik az öböl partján. A finom homokkal borított strand mentén elterülő parkokban harmincnál több luxuskategóriájú szálloda várja a látogatókat. A nap melegen tűz, a tenger vize langyos és kellemesen hűsít. Mivelhogy a víz csak lassan mélyül, a strandolás, fürdés veszélytelen, ha az ember a part közelében marad.





A nagyon érdekes de sokszor nem veszélytelen és bizony nagyon fárasztó utunk befejeztével kellemes volt a teljes kikapcsolódás, a pihenés, felkészülés az otthoni munkahajrára.





Már a húszas években itt telepedtek le a tehetősebb tunéziaiak, és élvezték a hófehér házakból és régies kertekből áradó nyugalmat. Nem csodálom, hogy e nagyszerű vidék birtoklásáért évszázadokon át folyt a gyilkos harc, sokszor elkeseredett háború. Azonban most nem ezen elmélkedem, hanem teljes kikapcsolódással hallgatom a tenger egyhangú, álmosító, nyugtató morajlását.





Olyan sűrű volt a minden percet lekötő programunk, hogy még némi ajándék- vagy emléktárgyat sem tudtunk vásárolni kevéske zsebpénzünkből. Bementünk a városba igyekezve pótolni mindezt, mert hazatérve mindenki vár valami apróságot.





Miközben buzgólkodom, a nejem elmélázva pihen az árnyékban. Bizonyára visszaemlékezik erre a csodálatosan élménydús, igaz fárasztó de feledhetetlen  utazásra, a sok-sok élményre, a virágzó városokra, a zöld oázisokra, az Atlasz-hegység hatalmas kopár hegyeire, meredek életveszélyes kanyonjaira, a barlangokban lakó nomádokra, a világon egyedülálló Bardo mozaikmúzeumra, és nem utolsó sorban a múltat idéző, nagyszerű pun és római emlékekre vagy a testet és lelket pihentető tengerpartra...





Mielőtt búcsút intenék ennek a szép országnak, még egyszer megmártózom a Földközi-tenger hűsítő hullámaiban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése