2011. március 18., péntek

Kolumbia I

KOLUMBIA
Kellemes meleg, virág- és kávéillat...




Éppen egy negyed évszázada, hogy hosszú repülés után megérkeztünk Kolumbia fővárosába, Bogotába. A Dél-Amerika északnyugati csücskében elterülő ország névadója, a nagy felfedező, Kolumbusz (1451-1506). Ez a gyönyörű tájakban bővölködő ország gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, azonban belviszályok dúlják. Területe 1.141.748 négyzetkilométer, lakóinak száma 34 millió. Fővárosa, Bogota több mint 5 millió lakossal.





- Öveket kérem becsatolni - mondja a hangosbemondó - a gép Kolumbia fővárosa, Bogota fölé érkezett.
Mindenki az ablakhoz igyekszik. És előtűnik alattunk a város... Amíg a gépünk felette repül, a leszálláshoz köröz, idegenvezetőnk lép a mikrofonhoz néhány szó erejéig.
- Egy igen gazdag ország csodálatosan szép fővárosa fölé érkeztünk. Az Andok-hegység gyűrűjében 2600 méter magasságban fekszik a metropolisz. A tengerszint feletti magasság és a környező hegyóriások jóvoltából éghajlata kellemes, az évi középhőmérséklet 14 fok...





...Bogota a Kordillerák legszebb városa, Dél-Amerika egyik legfényesebb metropolisza. Hatalmas üzletházai, bankjai, felhőkarcolói a modern települést jellemzik. Jól fogják érezni magukat!





Megérkezünk a repülőtérre. Amint kilépünk a gépből, először megcsap a kellemes meleg, majd a reptéri trópusi virágok bódító illata. Amint pedig belépünk a reptér csarnokába, mélyet szippantunk az egész helyiséget betöltő, kellemes kávéillatból. Még az útlevél-vizsgáló pult előtt egy nagy asztalon talán több mint száz csésze, benne forró fekete, belőle pedig finom kávéillat árad.
- Tessék venni belőle, ez a reptér ajándéka az érkező utasok számára! - mondja a kísérőnk. Kolumbia a kávé hazája, évente 6 millió zsáknyi kávét exportál az ország.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése