2011. március 30., szerda

Kolumbia III/3

KOLUMBIA
Augusztinusz atya kápolnája




És mi ez az óriási cipő-szobor gondosan körülkerítve egy forgalmas téren? Ez Kartagéna jelképe. Luis Carlos Lopez, a helybeli költő írt egy könyvet, melyben a várost a jó öreg cipőhöz hasonlította, mely kényelmes volt és becsülettel szolgált a múltban, de ma azonban már kihasználva, elnyűve a kutyának sem kell. Kísérőnk szerint ezt jelenti ez az óriási vascipő.





Sok cifra, festett autóbusz fut az utcákon. Ezek magánbuszok, ha leinted, megáll és felvesz. Természetesen az előírt útvonalát nem változtatja meg, de kérésre valóban bárhol megáll - nem csak a hivatalos megállóban. Ez a legolcsóbb közlekedési eszköz a városban.





A kényelmes közlekedést szolgálja a konflis, viteldíja azonban többszöröse az autóbuszénak. A gazdagabb nyugati turisták ezt veszik igénybe.





A mozgóbüfés állandóan az útvonalait járja a városban. Ha leinted, készséggel megáll és kiszolgál a portékáiból.





Előttünk messze a hegyen feltűnik egy épületegyüttes. Mint vezetőnk mondja, ezen a 168 méter magas hegyen épült egy templom és egy kolostor: Augusztinusz atya kápolnája.





Felmegyünk a templomhoz. A kápolnában az oltáron a Szent Szűz szobra látható. Ő a tengerészek védőszentje. Valójában ez egy zarándokhely, amit az ünnepeken rendszeresen felkeresnek a város lakói is.





Amint körülnézünk a templomban, a falon az egyik nagy festményen egy kecske ábrázolása ragadja meg a tekintetünket. Egy kecske a szentképen? Vezetőnk magyarázza az értelmét:
- Régen itt, ezen a dombon élt egy indián törzs, mely a kecskét istenként tisztelte, imádta. Egyik alkalommal Augusztin szerzetesnek álmában megjelent a Szűz Mária, és arra utasította a pátert, hogy térítse meg a bálványimádó és az ördöggel cimboráló indiánokat, és építtessen ezen a helyen egy kápolnát.





És valóban, Augusztin atya megtérítette az indiánokat, az általuk szentnek imádott kecskét pedig ledobatta a szakadékba, és 1607-ben megépíttette a kolostort a Szent Szűz tiszteletére. Azóta nemcsak a tengerészek, Kartagéna lakói de a turisták is ellátogatnak ide, és kuriózumként kezelik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése