2011. március 7., hétfő

Tunézia IV/2a

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
A Matmata barlangjai





Továbbutazunk a Matmata hegység felé. Utunk a hullámzó felszínű aradi síkságon vezet át. Helyenként kisebb-nagyobb pálmaerdő teszi változatossá az utat.




Holdbéli tájon haladunk a dombok és hegyek között. Forrón tűz a nap, nehezen bírjuk a hőséget. A hegyek csúcsai közül nem egy eléri a 600 méter magasságot, de többségük alacsonyabb, barnássárga, kopár dombtető lekoptatott völgyszorosokkal.





Minden mélyedésben, hasadékban és völgyben egy-két pálmafa áll, és egy darabka megművelt föld látható. Egy meredeken kanyargós úton jutunk egy tipikus arab falucskához, mely Tijma elnevezést nyert. Itt már lapostetejű, fehér házak és mecsetek váltják fel a holdbéli tájat.





Amint haladunk tovább, elérjük a Matmata barlanglakásokból álló falut. A hatalmas tányéralakú, bevetetlen földterületet pálmafák veszik körül, ami nemcsak változatosságot, de némi életet is sejtet. És vagy 700 különböző méretű gödör található itt szétszórva, amit még a matmata berberek ástak, akik a Bulla Regia római lakóihoz hasonlóan, a föld alatti otthonaikban találtak menedéket a nagy nyári hőség elől. A Matmata barlanglakásokból álló falu. Építésekor 10 méter mélységet is elérő, többé-kevésbé kerek, az udvar funkcióját is betöltő gödröt vájtak a föld mélyébe. Ennek megközelítésére pedig aknaszerű folyosót alakítottak ki a dombok oldalában. Az udvarból 5-8 vízszintes helyiséget fúrtak a sziklába.




És hogy milyenek ezek a barlanglakások? Odabent kellemes hőmérsékletű lakószobákat, az állatoknak pedig istállókat alakítottak ki. És hogy miként jutottak fel a felső szintekre? A falból kiálló hatalmas vasszegek és csomózott kötelek segítségével lehet feljutni a felső emeletre. Hát nem éppen a legkényelmesebb megoldás!
A szoba tisztességesen berendezett, akárcsak egy falusi házban. A falon az elmaradhatatlan szerencséthozó hal. Az egyes udvarokat körülvett lakóegységekben kb. 30 ember él. Vannak a barlangokban mecsetek és minden egyéb, ami más falvakban is található a mindennapi élet kellékeként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése