2011. március 19., szombat

Kolumbia II/1

KOLUMBIA
Bogota főtere: a Bolivar Pláza




Tegyünk egy sétát a városban! Elmegyünk a főtérre, amit itt Bolivar Plázának neveznek. Elhaladunk az Elnöki Palota előtt. A 4 évre választott köztársasági elnököt díszes ruhájú őrök védelmezik. Nekik mindegy, hogy ki a főnök, odabent néhány puccsot már átéltek, ami errefelé meglehetősen gyakori.





Elhaladunk a Kongresszusi Palota előtt. Ezen a téren találjuk a legszebb középületeket, régi patinás palotákat, a kardinális palotáját és a régi jezsuita egyetem épületeit is.




Az Igazságügyi Palota előtt megállunk egy pillanatra. Elmondja vezetőnk, hogy a közelmúltban különösen véres események zajlottak itt. A palotát megtámadták és elfoglalták a gerillák, majd egy komoly közelharc alakult ki az épületben, és sok emberáldozatot is követelt az ezt követő könyörtelen katonai akció.





Azóta a középületek bejáratánál áll egy katona, aki már a főbejáratnál megakadályozza, hogy bárki is engedély nélkül beléphessen az objektumba.





Amint továbbhaladunk a téren, a vezetőnk egy háznál megáll, és felhívja rá a figyelmünket.
- Egy spanyol üzlet állt itt annak idején - mondja - és ebből az üzletből pattant ki valójában a forradalom, helyesebben itt volt a forradalom csírája. Egy mesztic betért ebbe a spanyol porcelánboltba, hogy egy tetszetős vázát megvásároljon. A tulajdonos már be is csomagolta az árut, amikor csak úgy mellékesen megkérdezte, hogy kinek lesz az a szép, értékes váza. Bizonyára egy spanyolnak... 
- Dehogyis! Nekünk lesz - válaszolta a vásárló. 
- Nektek meszticeknek - kiáltotta most már vörösre vált arccal a boltos - hát nektek aztán nem! - ordította a spanyol. Hát inkább pusztuljon! - hangoskodott tovább és földhöz vágta az értékes vázát úgy, hogy az darabokra tört. 
A gyalázatos eset mintegy legendaként gyorsan terjedt az egyébként is feszült hangulatú lakosság körében. És megindult a pénzgyűjtés a forradalom kasszájába - a függetlenség kivívására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése