2011. március 5., szombat

Tunézia IV/1

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
Gabesi datolyaszüret




Datolyaszüretre megyünk Gabesbe, a datolyapálmák hazájába. Megkeressük a tulajdonost, aki nagyon kedvesen elkalauzol a színvonalasan finom, édes gyümölcsöt termő birodalmába. Megérett a datolya, és a szüretelőkre vár. Egy kifejlett datolyapálma évente 50-200 kiló termést hoz - mondja a gazda.
A datolyapálma 200 évig él, de előbb, már 80 éves korában kivágják. A legjobb termést 18 és 35 esztendős kora között hozza. Gabesben 300 ezer datolya-pálmafa van. Errefelé a gazdagságot is azzal mérik, hogy kinek hány pálmafája van.





Áprilisban virágzik a datolya, amikor bizony fel kell mászni a magas fákra és a mesterséges beporzást elvégezni. Villámgyorsan kúszik fel az atyafi a lombok közé.





És most mit csinál a gazda odafönn? Begyűjti a pálmalét, ami az edénybe a levének megcsapolt tövéből néhány nap alatt már beszivárgott.





Megkóstolom én is a pálmamustot, mely módfelett kellemes ízű üdítőital. Valójában a szőlőmusthoz hasonló. Ennek erjesztése után így készül a pálmabor, ami bizony nem olcsó ital. Egy két decis palack ára 8 dollárba került (akkori áron tessék számolni!).





Megy a véget nem érő alkudozás a turistacsalogató bazárban... Itt mindenfelé hasznos és haszontalan emléktárgy, apró ajándék kapható. Nagy a tárlat, tessék választani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése